Як працює інтервальне голодування

Голодувати шкідливо - такий принцип ще недавно був дуже популярним у дієтології. Однак, наукові відкриття змусили навіть консервативно налаштованих спеціалістів поглянути на процес відмови від їжі по-іншому. Виявляється, голодувати - може бути досить корисно, якщо робити це правильно. Інтервальне голодування стає все популярнішим, тож давайте дізнаємося більше про цю систему харчування.

Боул з кіноа

Звідки з’явилася інформація, що інтервальне голодування є корисним?

Дослідження останніх років показало, що розумне зниження калорійності раціону та голодування можуть значно продовжити активні роки життя. Звісно, мова не йшла про голодування протягом кількох днів або тижнів - такі практики можливі лише під лікарським контролем у рамках стаціонару. Зараз у моді так зване інтервальне голодування, яке стало популярним після отримання у 2016 році японським вченим біологом Йосінорі Осумі нобелівської премії за розкриття сенсу процесів, що відбуваються в організмі людини під час голодування. Він довів, що у випадку утримання від їжі клітини організму починають самоочищуватися. Цей процес отримав назву аутофагія.

До речі, запустити такий процес може і нестача амінокислот, що містяться у тваринній їжі. Тому після 35 років рекомендовано переглянути свій раціон харчування і додати до нього більше рослинної їжі. Також, існує певний набір речовин, що містяться у продуктах, які можуть стимулювати процес аутофагії. Серед них - ресвератрол, вітамін D, катехіни та багато інших. Ці речовини можна знайти як у продуктах харчування, так і в БАДах.

Приготування їжі

Який механізм аутофагії, яку в тому числі може запускати інтервальне голодування?

При утриманні від їжі протягом 12, 24, 36 годин починає перероблятися сміття, наявне у клітині. Це продукти обміну речовин, які потрібно вивести назовні, самій клітині у такому вигляді вони вже не потрібні, або це старі клітинні структури, які не можуть виконувати свої функції. Позбувшись від баласту, клітина починає функціонувати як більш молода та здорова. Клітинне сміття, між іншим, також може використовуватися в інших цілях. Наприклад, структури, що входять до складу білків, можуть стати будівельним матеріалом для нових клітин. Таким чином, для задоволення добової норми білків (для оновлення клітин тіла людини його потрібно близько 200 г, в той час як з їжею ми отримуємо близько 70 г протеїну), організм може використовувати свої власні ресурси.

Їжа на тарілці

Чи корисне інтервальне голодування?

Користь помірного голодування для організму доведена багатьма дослідженнями. Його можна практикувати як профілактику порушень вуглеводного обміну та інших недомагань, що з ним пов’язані (інсулінорезистеність, цукровий діабет 2 типу), розвитку захворювань серця та судин, а також нервової системи. Ті, хто практикує інтервальне голодування відмічають, що рідше хворіють, а їх мозок починає працювати більш бадьоро: пам’ять покращується, завдання вирішуються легше. Інтервальне голодування також значно знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.

Жінка їсть тост

А як щодо тривалого голодування?

До тривалого голодування усі вищезгадані переваги не мають жодного відношення. При голодних дієтах спочатку знищується клітинне сміття, а потім і самі клітини, які є здоровими та працездатними. У результаті починаються дегенеративні зміни тканин та органів. Голодні дієти мають дуже негативний вплив на здоров’я.

Вода з лимоном

Чи можна практикувати інтервальне голодування при серйозних захворюваннях?

Окремо слід згадати про людей, які лікуються від онкологічних захворювань і проходять курс хіміотерапії. Їм короткочасне голодування може допомогти швидше позбутися від великої кількості сміття, яке утворюється при руйнуванні ракових клітин, що може покращити якість життя. Але у такому випадку інтервальне голодування обов’язково потрібно проводити тільки з дозволу і під наглядом лікаря.

Чоловік їсть салат

Чи можна схуднути, практикуючи інтервальне голодування?

Інтервальне голодування не відноситься до системи харчування, яка допомагає схуднути. З його допомогою можна підтримати вагу, оздоровити організм, але не позбутися серйозної зайвої ваги.

Вівсянка, салат і суп

Протипоказання до інтервального голодування

Для того, щоб практикувати таку систему харчування потрібно мати стабільну нормальну вагу. Також, не можна голодувати, навіть періодично, якщо ви відчуваєте тривалий стрес. Стресові стани підвищують розхід мікронутрієнтів, навіть короткочасна відмова від їжі може погіршити ситуацію. Ще одним протипоказанням для інтервального голодування є загострення захворювань травного тракту, а також наявність дискінезії жовчовивідних шляхів. Тривалі перерви у їжі можуть погіршити хронічні захворювання, стати причиною застою жовчі і запалення жовчного міхура.

Жінка їсть салат

Як правильно голодувати

Почніть з підготовки. Протягом 1-2 місяців слід дотримуватися раціонального харчування з достатньою кількістю білка і корисних жирів, великою кількістю рослинної їжі, мінімумом вуглеводів. Немає сенсу голодувати, якщо звичайною вашою їжею є фастфуд і напівфабрикати.

Починати слід з меншого проміжку у 12 годин, поступово збільшуючи періоди відмови від їжі. У день голодування не обмежуйте суворо кількість калорій. З’їли ситний сніданок, збалансований обід, після вже можна утримуватися від їжі до ранку. Перший час такої практики буде достаньо раз на тиждень. Через місяць можна перейти на голодування протягом 24 годин раз на 2 тижні.

Під час голодування потрібно пити достатньо чистої води, можна додати вітаміни (після консультації зі спеціалістом). Замість вітамінів можна пити зелені смузі.

Із голодування слід виходити поступово. Наступного дня краще їсти термічно оброблені овочі та несолодкі фрукти, пісне м’ясо, супи на овочевому або м’ясному бульйоні.

Боул з нутом та овочами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.