Цікаві факти про капусту

Капуста — простий та доступний овоч, який можна використовувати для багатьох страв — має досить довгу історію. Насамперед, це один з найдавніших відомих овочів. Тисячі років тому капусту шанували мешканці Стародавнього Риму та Греції, які використовували її завдяки лікувальним властивостям. У сфері здоров’я капуста також має репутацію смачної повноцінної їжі, яка містить багато вітамінів і поживних речовин.

Якщо ви досі думаєте, що капуста — тільки основа для салату, час дізнатися про овоч більше цікавого.

Стейк з капусти

Капуста існує вже понад 4 000 тисяч років

Попри те, що овоч використовується у багатьох сучасних рецептах (напркилад, стейк з капусти), він відомий людству вже протягом тисячоліть. Капусту почали використовувати у Південній Європі, Англії та Данії 4 000 років тому. Як свідчить, історія, у 600 р. до н.е. дику капусту завезли до Європи кельтські кочівники. Тут овоч одразу став популярним серед стародавніх греків і римлян, які вихваляли хрестоцвіті за цілющі властивості.

Голубці

Усі види капусти мають високий вміст вітаміну С

Гарні новини — немає значення, яку саме капусту ви любите, адже усі овочі багаті на аскорбінову кислоту. Згідно з дослідженнями, всього півсклянки капусти містить близько 45% рекомендованої добової норми вітаміну С. Аскорбінова кислота відома своїми лікувальними властивостями, зокрема ефективністю у профілактиці деяких видів раку та зниженні ризику серцево-судинних захворювань.

Салат з капусти

1 склянка капусти містить близько 20 ккал

Капуста багата на смак та аромат, але дуже низькокалорійна. Наприклад, 1 склянка нарізаної капусти містить 22 ккал, що робить цей овоч ідеальним варіантом для людей, які стежать за кількістю калорій. Завдяки низькій калорійності, капуста може бути альтернативою багатим на вуглеводи продуктам: макаронам, хлібу, рису. Наприклад, булочки для гамбургерів можна замінити на солоне капустяне листя, а нарізану капусту додати замість макаронів до соусу болоньєзе або замість локшини у пад-тай.

Нарізання капусти

Червона капуста є кориснішою за білу

Попри те, що всі види капусти містять багато вітамінів і поживних речовин, червона капуста є найкориснішою. Усе тому, що вона містить багато антоціанів — флавоноїдів, які відповідають за яскравий колір овочу. Антоціани мають протизапальні, противірусні та протиракові властивості, які сприяють профілактиці захворювань.

Салат з червоної капусти

Пекінська капуста — чудове джерело клітковини

Пекінська капуста, яка часто використовується для приготування салатів і сендвічів, містить багато розчинних і нерозчинних харчових волокон, що мають важливе значення для здоров’я. Наприклад, розчинна клітковина може допомогти зменшити рівень холестерину та знизити ризик серцево-судинних захворювань, а нерозчинна клітковина підтримує злагоджену роботу травного тракту. Обидва типи клітковини також сприяють профілактиці таких хвороб, як ожиріння та діабет, і дозволяють довше відчувати ситість.

Пекінська капуста

Червона капуста може бути індикатором pH

Червона капуста, хрусткий овоч, який часто додають у салати та врапи, має ще одну цікаву властивість — вона може бути індикатором рівня pH. Як стверджують дослідження, антоціани червонокачанної капусти змінюють колір залежно від того, наскільки кислою є речовина, з якою вони контактують. Наприклад, якщо сік червоної капусти змішати з чимось кислим (рівень pH < 7), він стане червоним, а якщо змішати з чимось лужним (pH > 7), то він стане блакитно-зеленого кольору.

Суп з капусти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.