Не лише попкорн - що ще їдять в кінотеатрах у світі

Хліба і видовищ! Звичка поєднувати їжу духовну та звичайну у кінотеатрах з'явилася ще на початку минулого століття. Звісно, у найперші шикарні сінематографи з попкорном не пускали: власники закладів тримали марку і приваблювали солідних клієнтів. У кінці 20-х років кіноіндустрія стала доступною більш широкій публіці - з появою звуку не потрібно було вміти читати субтитри. Хруст і запах потрапили і до кіно.

Жінка їсть попкорн

Попкорн

Пік популярності попкорну відбувся після Другої світової, коли з цукром в Америці було досить важко. Газовані напої та солодощі стали менш доступними, а ось кукурудзи сорту маїс було вдосталь. До того ж, кінотеатри помітили, що попкорн є додатковою мотивацією для відвідувачів, і почали продавати снек у фойє. У нас попкорн став популярним на початку 90-х, і з тих пір не втрачає позицій. Цікаво, що сьогодні у багатьох кінотеатрах найбільша частка доходу - саме попкорн, а не квитки. Його продаж не зменшується навіть під час кризи, більше того - постійно з’являються нові смаки, від томатного до мандаринового.

Однак, не у всіх країнах звички кіноманів повторюють американські традиції. Не скрізь глядачі смакують попкорном. Основні вимоги для кіноїжі - щоб сильно не бруднила руки, не дуже гостро (або хоча б приємно) пахла, була досить легкою (щоб розтягнути задоволення, а не наїстися за 5 хвилин). Важливо, щоб їсти можна було руками. А таких страв достатньо.

Попкорн

Фалафель - Ізраїль

В Ізраїлі у кіно їдять фалафель. За основу береться нут, який варять, а потім подрібнюють у пасту, багату на рослинні білки. Додають різні прянощі та інгредієнти: коріандр, перець, насіння кунжуту, цибулю, часник і кмин. Із пряної суміші роблять кульки та смажать чи запікають, посипають кунжутом і викладають у піту.

Піта з фалафелем

Цукерки - Фінляндія

Кіноїжа у Фінляндії - желатинові цукерки. З різними смаками, цікавих форми і кольору. Такі снеки продаються у всіх кінотеатрах та споживаються у великих кількостях. Спеціалітетом Фінляндії є цукерки з салміаку. Таємниця - у хлориді амонію. Ця речовина (нашатир) дає характерний аромат, до якого додаються цукор та сіль. Вміст салміаку не повинен перевищувати 7%. Інша частина - це крохмаль, желатин, сіль, деревне вугілля, яке і надає традиційного кольору, часом додають і ароматичні речовини, наприклад, ментол.

Магазин з цукерками біля у кінотеатрі

Самоси - Індія

В Індії їдять самоси - пиріжки трикутної форми з різними начинками. Пікантні, ситні та хрусткі. Тісто для самосів замішується прісне, іноді листкове, а ось начинка може бути будь-якою. Частіше всього використовують картоплю, боби, моркву, горошок, стручкову квасолю, цибулю. Традиційно додають багато гострих спецій: чилі, зіру, коріандр, куркуму. Смажать індійські пиріжки-трикутники у великій кількості олії та подають гарячими.

Самоси

Насіння та сушені кальмари - Китай

У кінотеатрах Китаю прийнято їсти чорнослив, насіння та навіть сушених кальмарів. Їх, до речі, також легко приготувати власноруч: нарізати кальмар колами, просушити паперовим рушником, посолити, додати мелену паприку та ароматні приправи. Викласти рівним шаром на деко, застелене пергаментним папером, поставити у розігріту до 80 градусів духовку, дверцята залишити привідкритими на 1,5-2 см. Сушити близько години, потім вимкнути духовку та залишити приблизно ще на стільки ж.

Сушені кальмари

Корисні цукерки - Нідерланди

У Нідерландах поширеними є лакричні цукерки з різноманітними добавками. На смак вони досить специфічні, позаяк без звички багато не з’їси, проте цей снек можна назвати корисним. Корінь солодки і його сік (це і є лакриця) містять багато біологічно активних речовин та вітамінів, які допоможуть впоратися з кашлем та іншими застудними захворюваннями, зміцнити імунітет, налагодити травлення.

Лакричні цукерки

Курячий попкорн - Тайвань

У Тайвані для перегляду фільмів купують курячий попкорн. Щоб його приготувати, потрібно нарізати філе курки на маленькі шматочки, перемішати з подрібненим часником, сіллю і перцем, залишити маринуватися хвилин на 20. Шматочки обваляти в борошні, потім вмочити в йогурт, потім знову в борошно. Викласти все на решітку і дати постояти 15 хвилин. За цей час кляр застигне і при приготуванні не виникне жодних проблем: щільна скоринка на м’ясі добре схопиться. Смажити шматочки потрібно не більше 4 хвилин.

Курячий попкорн

Каштани - Південна Корея

У Південний Кореї в кіно ходять зі смаженими каштанами. Цей снек можна назвати корисним - він містить мало жирів і багато білка. У складі є холін, який сприяє нормалізації рівня холестерину у крові, а також вітаміни групи B. Для приготування потрібно промити каштани, кожний трохи проштрикнути, викласти у пательню, накрити вологою серветкою. Закрити пательню кришкою і на мінімальному вогні посмажити близько 20 хвилин. Час від часу помішувати та змочувати серветку. Каштани можна вважати готовими, якщо шкарлупа при натисканні тріскає.

Смажені каштани

Альтернатива попкорну

Щоб підживити емоції в кіно, не обов’язково потрібен саме попкорн, можна спробувати інші цікаві та корисні варіанти. Наприклад, добре підійде гарбузове насіння, підсушене не пательні. Такий перекус сприяє нормалізації тиску, а також налагоджує травлення. Якщо хочеться чогось солоденького, то підійде виноград. Також, добре смакують у кіно житні сухарики. Їх можна приготувати власноруч, а для урізноманітнення смаку додати прянощі: солодку паприку, трохи чорного чи червоного перцю, мелений кмин, тощо.

Фрукти, овочі та горішки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.