У які міфи про продукти не слід вірити

Цукор є корисним для мозку, морква покращує зір, а курячий бульйон лікує від застуди. Ми з дитинства чуємо безліч порад про корисні продукти, але не всі вони є дієвими. Давайте сьогодні згадаємо пару поширених міфів про їжу і з’ясуємо, скільки у них правди.

Дівчина їсть смачну страву

Солодке є корисним для мозку

Ймовірно, кожному з нас доводилося чути пораду з’їсти трохи шоколаду, щоб краще впоратися з екзаменом чи важким проєктом на роботі. Вважається, що цукор підвищує мозкову активність, однак це є правдою тільки частково. Мозку справді потрібна глюкоза, але швидкий цукор - не найкращий помічник у цій справі. З’ївши тістечко, ми відчуваємо миттєвий прилив енергії, але потім так само раптово настає спад. Усе тому, що цукор знижує кількість у крові орексину - нейропептиду, який відповідає за енергійність та активність. У результаті ми відчуваємо сонливість, а настрій та увага погіршуються. Годувати мозок краще повільними вуглеводами: вони переробляються повільно і не приводять до зниження бадьорості.

Тістечка макарон

Морква покращує зір

Багатьом відомо, що морква допомагає покращити зір, та чи так це насправді? Це правило працює тільки за умови нестачі в організмі вітаміну A. Саме у нього перетворюється бета-каротин, на який багата морква. Одним з симптомів дефіциту вітаміну А є нікталопія(куряча сліпота): хворі не бачать у сутінках і темряві. Позаяк рекомендовано споживати вітамін A у будь-якому вигляді, в тому числі і з продуктів харчування. Коротко-  і далекозорість морква, на жаль, не вилікує.

Морква у банці

Знежирений йогурт кращий за звичайний

Вважається, що для більш ефективного схуднення потрібно вибирати тільки знежирені молочні продукти, адже саме жири приводять до зайвої ваги. Насправді жири у помірних кількостях є необхідними для організму. Більше того, вітаміни E, D, K та A засвоюються тільки з жирами. Втім, це не єдина проблема: дефіцит жирів може привести до проблем з пам’яттю, серцевих захворювань та гормональних збоїв. Що стосується знежиреного йогурту, то він, зазвичай, ще й містить багато цукру, який сприяє зайвій вазі, а не навпаки.

Йогурт з гранолою

Курячий бульйон лікує від застуди

Багато мам і бабусь годують своїх дітей та онуків курячим бульйоном, щоб ті швидше одужали. Тарілка бульйону часто сприймається як панацея, хоча насправді не є ліками. Втім, певна користь у порції наваристого супу все ж є. Будь-який бульйон - не обов’язково курячий - це насамперед рідина. А всі ми знаємо головну рекомендацію лікарів при застуді - пити побільше теплої рідини. У даному випадку ми не п’ємо, а їмо. А якщо у складі супу є овочі та зелень - ще краще: вітаміни при застуді зайвими не будуть. До того ж, аромат спецій прочищає верхні дихальні шляхи, полегшуючи нежить та першіння у горлі.

Курячий суп

Яблука допомагають від усіх хвороб 

Вислів “Одне яблуко в день - і лікар не потрібен” добре прижився серед прихильників цих продуктів. Однак, слід визнати, що користь яблук тут явно перебільшена. Безперечно, яблука містять багато харчових волокон, вітаміну С і допомагають підтримувати імунітет, та від всіх хвороб все ж не врятують. Фрукт не є рекордсменом і зі вмісту заліза: у червоному м’ясі та абрикосах важливого елементу набагато більше. До того ж, яблука підвищують кислотність, що може стати проблемою для людей, які страждають на захворювання шлунку.

Яблука



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.