Вчені з Китаю вивели карасів без дрібних кісток

Вчені з КНР вивели нову генетичну лінію карася без міжм’язових риб’ячих кісток. Новий генно модифікований карась є більш зручим для приготування та споживання у їжу.

Риба, запечена з овочами

Спеціалісти НДІ риб’ячого господарства ріки Хейлунцзян при Китайській академії рибогосподарських наук змогли змінити гени карася таким чином, щоб отримати рибу без міжм’язових кісток. Новий вид карася може знайти широке застосування у харчовій промисловості.

Карась - риба з родини коропових, яка характеризується ніжним м’ясом та приємним смаком. Але через велику кількість дрібних міжм’язових кісток карась є менш популярною рибою для споживання, також ускладненою є і промислова переробка риби. Вчені вирішили цю проблему, задіявши технологію редагування ДНК.

Сирі карасі

Китайські біологи виявили ключову генетичну послідовність, яка контролює ріст міжм’язових риб’ячих кісток. Інструменти для зміни геному дозволили вченим вивести карася без великої кількості дрібних кісток. У 2021 році вчені отримали покоління риби, яке може передавати змінені генетичні особливості нащадкам - тобто, мова йде про виведення нового повноцінного виду, який краще підходить для споживання у їжу, порівняно зі звичайним карасем. Вчені наголошують, що це наукове досягнення приведе до значних практичних результатів.

Смажені карасі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.