У чому різниця між дикою і вирощеною рибою

Як часто ви їсте рибу? Яку саме полюбляєте і де зазвичай купуєте? Ці запитання є актуальними сьогодні, оскільки те, що ми їмо, має прямий вплив на наше здоров’я.

Для початку давайте нагадаємо собі, чому риба є такою корисною. Відповідь проста: риба - багате джерело білка, незамінних жирних кислот омега-3, вітамінів D і B2, кальцію, фосфору, а також заліза, цинку, йоду, калію та магнію. Вибираючи рибу, потрібно керуватися 2 важливим факторами: вид риби і місце, де вона була спіймана.

Запечена риба з картоплею та пармезаном

Вид риби

Роздумуючи над тим, якій рибі надати перевагу, враховуйте те, наскільки вона багата на поліненасичені жирні кислоти. Зазвичай ті види, що мешкають у холодних та темних водах, мають більш високий відсоток вмісту кислот омега-3. Найкращими в цій категорії є дикий лосось, райдужна форель, анчоуси, сардини, окунь, оселедець, тунець, сібас і дорада. Звісно, цими видами справа не обмежується і, доклавши трохи зусиль, ви зможете віднайти свій місцевий делікатес. При можливості, найкраще підтримувати місцевих рибаків.

Макрель

Місце вилову

За місцем вилову всю рибу можна поділити на 2 категорії: вирощена і так звана дика. Кожна має свої плюси та мінуси.

Вирощена риба

Якщо говорити про першу, то це риба, вирощена у спеціальних загонах (садках). Можливо, ви вже цікавилися цією темою і знаєте, що така риба відрізняється від дикої не у кращий бік.

Втім, слід згадати і про переваги. Вирощена риба є дешевшою і набагато доступнішою, порівняно з дикою. Окрім того, вибираючи її, ми не збільшуємо і без того надмірне виловлювання дикої риби. Тим не менш, вибираючи вирощену рибу, потрібно пам’ятати про наступні фактори, що можуть впливати на ваше здоров’я.

Форель в азійському стилі

Вирощена у садках риба містить більше забруднюючих речовин. Це відбувається через особливості корму, який часто складається з переробленої дрібної риби, спійманої у забруднених водоймах. Якщо говорити про вирощений лосось, то дослідження показують більше, ніж у 7 разів, підвищений вміст поліхлорованих біфенілів, діоксинів та пестицидів порівняно з диким лососем. Шкоду від споживання такої риби можна зменшити, якщо готувати її на грилі, при високих температурах і знімати шкірку перед споживанням. Очевидно, що суші та роли з такого сирого лосося - не найкращий вибір з точки зору здоров’я.

Окрім того, є ще пару факторів, що говорять не на користь вирощеної риби. По-перше, антибіотики. Риба у садках є дуже вразливою до різних хвороб і, щоб не допустити їх поширення, часто використовуються антибіотики, які потім накопичуються у рибі. А це сприяє тому, що такі людські хвороби, як туберкульоз і пневмонія, стають стійкими до дії антибіотиків.

По-друге, відсотковий вміст поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6 у вирощеній рибі є небезпечно розбалансованим. У корм, який отримує риба, зазвичай додають рослинні олії, покликані замінити менш доступний риб’ячий жир. Ці олії містять кислоти омега-6, які в принципі є корисними, але якщо баланс порушено, і ми споживаємо їх забагато, то підвищується ризик таких захворювань, як ревматоїдний артрит, хвороба Паркінсона, серцево-судинні захворювання і навіть рак.

Приготування риби

Дика риба

Дика риба, навпаки, живе у природних умовах. Її виловлювання здійснюється у відкритих водах. Завдяки своєму способу життя така риба розвивається інакше, що впливає і на смак та щільність м’яса. 

Багато хто полюбляє смак саме дикої риби. Ще одна відмінність - колір. М’ясо дикого лосося має природний яскравий колір, і в ньому міститься менше жиру, тоді як вирощений лосось має більш тьмяний колір і є жирнішим. Для посилення привабливості та більш яскравого кольору часто навіть використовують різні барвники.

За поживною цінністю дика риба є багатшою на омега-3 кислоти і менш заражена забруднювачами. Попри всі переваги, слід згадати, що дика риба є набагато дорожчою і не такою доступною, як вирощена.

Смажене філе риби

Як вибирати рибу

Перевірте очі та колір шкіри: очі повинні бути прозорими, а колір привабливим. Від риби повинно пахнути морем (якщо вона морська). Не соромтеся спитати продавця, де саме вона була спіймана. Якщо ви купуєте рибу у супермаркеті, можна попросити сертифікат її походження, а також дату її розділення. Якщо купувати рибу цілою, то можна самому перевірити її свіжість по очам та шкірі.

Знаючи різницю між вирощеною рибою і дикою, можна усвідомлено вибрати те. що підходить вам особисто. При купівлі риби не забувайте про наступні рекомендації.

  • Не соромтеся уточнити, яку саме рибу вам пропонують: вирощену чи дику. Ця інформація повинна бути вказана у меню ресторану або на етикетці у магазині, або ж вам не повинні відмовляти на прохання про сертифікат походження.

  • Пам’ятайте про різницю у ціні. Будьте готові, що за дикурибу доведеться заплатити більше.

  • Пробуйте місцеву рибу (якщо є така можливість), пізнавайте нові сорти і смаки.

Кефаль з харісою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.