Які харчові звички приводять до випадіння волосся

Ряд факторів може спричиняти випадіння волосся, деякі з них є генетичними, інші — зумовленими способом життя. І якщо зі спадковими схильностями ми можемо не багато зробити, то зі способом життя, зокрема щоденними звичками у харчуванні, цілком можна впоратися, і змінити їх таким чином, щоб зменшити потенційний ризик випадіння волосся.

Дослідження підтверджують взаємозв’язок між дієтою, дефіцитом вітамінів і мінералів та втратою волосся. На жаль, не всі проблеми з волоссям можна вирішити за рахунок раціону, але є конкретні харчові звички, які точно не підуть на користь зачісці. Давайте дізнаємося більше.

Рудоволоса жінка

Суворе обмеження калорій

Якщо ви регулярно споживаєте менше калорій, ніж потрібно організму для виконання щоденних завдань, то дивно, що одним із побічних ефектів може бути випадіння волосся. Калорії та нутрієнти, які людина отримує з продуктів харчування, живлять все тіло і використовуються для різних потреб: від розумової діяльності та фізичних рухів до росту волосяних фолікулів.

Кількість калорій, потрібна протягом дня для задоволення всіх потреб організму, є індивідуальною. Якщо ваша дієта є набагато менш поживноюю, ніж потрібно, то це ставить під загрозу широкий спектр систем організму. Не дивно, що сувора дієта чи інші форми обмеження приводять до таких побічних ефектів, як випадіння волосся. Ще однією з причин є дефіцит не лише калорій, а й необхідних поживних речовин, оскільки вони у більшості випадків є взаємопов’язаними.

Зелений смузі

Недостатня кількість білка

Якщо кількість калорій у раціоні є недостатньою для підтримки основних функцій та енергетичних потреб, цілком ймовірно, що споживання білка є також замалим. Білок відповідає за відновлення, ріст та підтримку тканин тіла, в тому числі і волосся. Цей макроелемент відіграє важливу роль у балансі рідини та pH в організмі. Кератин є основною формою білка, який забезпечує структуру волосся, і протеїн, отриманий з продуктів харчування, використовується для виробництва кератину. Якщо вміст білка у раціоні є дуже низьким, щоб підтримувати ріст волосся, цілком логічно, що його стан погіршується і збільшується ймовірність втрати волосся.

Яйця з беконом

Дефіцит цинку

Цинк — це мінерал, який допомагає більш ніж 100 ферментам виконувати свої функції. Також, він приймає участь у підтримці імунної системи, створенні ДНК, відновленні тканин і виробництві білків. Позаяк, дефіцит цинку може проявлятися багатьма способами.

Алопеція, або випадіння волосся, є одним з найпоширеніших симптомів дефіциту цинку, ймовірно, через роль мінералу у створенні білків. На щастя, збагачення раціону продуктами багатими на цинк чи прийом спеціальних добавок (після консультації з лікарем) може бути ефективним для відновлення та росту волосся.

Хумус

Дефіцит заліза

Ще одним мінералом, який виконує багато функцій в організмі є залізо. Його найбільш відома роль полягає у підтримці здоров’я крові та допомозі еритроцитам у транспортуванні кисню по всьому тілу. Якщо дефіцит заліза стає досить значним, це впливає на здатність червоних кров’яних тілець належним чином переносити кисень, і функції тканин, зокрема волосся, можуть бути порушені.

Результати одного з досліджень, що вивчало зв’язок між нестачею заліза та втратою волосся, показали, що ця залежність є більш помітною у жінок, ніж у чоловіків. Хоча близько 23% чоловіків з проблемою випадіння волосся все ж мали низький рівень заліза. Позаяк, слід перевірити рівень заліза у крові, якщо ви маєте проблеми з волоссям.

Стейк

Надмірне споживання добавок

Хоч недостатнє споживання калорій і поживних речовин з їжі може привести до втрати волосся, надмірне вживання добавок може мати аналогічний ефект. Занадто велика кількість селену, вітамінів A та E може виликати випадіння волосся, а також інші ускладнення, пов’язані з токсичністю.

Одне дослідження, яке відзначає цей побічний ефект в результаті зловживання харчовими добавками, наголошує на тому, що вживання будь-яких добавок взагалі не рекомендується без підтвердженого діагнозу дефіциту. Пам'ятайте, що рішення про прийом тих чи інших БАДів має прийматися після консультації лікаря та здачі необхідних аналізів.

Пігулки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.