Який сорт рису корисніший

Протягом століть рис був одним із найбільш вирощуваних та споживаних зернових у всьому світі, і не дарма. Рис містить клітковину, вуглеводи, вітаміни, мінерали і навіть трохи білка та корисного жиру. Це універсальне зерно, яке сьогодні легко знайти скрізь, можна використовувати для приготування безлічі страв. Існують різні сорти рису, які відрізняються за такими характеристиками, як розмір зерна, ароматичні властивості, ступінь обробки та колір.

Давайте розглянемо 4 сорти рису — білий, коричневий, чорний і червоний — залежно від кольору та того, яку цінність вони мають для раціону.

Різні види рису

Білий рис

Найпоширеніший з усіх сортів рису, білий, легко знайти майже у всіх магазинах, також він часто стає частиною комплексних страв та меню популярних ресторанів. Це доступний продукт, який наповнює смаком і добре поєднується з іншими інгредієнтами: у каррі, суші, джамбалайї та багатьох інших стравах. 

Білий рис — це збагачений рис, який часто містить додане залізо, тіамін, ніацин і фолієву кислоту. Зерно подрібнюють, щоб видалити не лише зовнішню оболонку. а й висівки та зародкові шари ядра. Білий рис містить близько 160 ккал у ¼ склянці сухого продукту.

Смажений білий рис

Коричневий рис

Коричневий рис є одним із найвідоміших цільних зерен, поряд з іншими своїми товаришами, такими як овес, цільна пшениця та кіноа. Цей сорт містить усі важливі частини зерна: висівки, ендосперм та зародки. Однак, коричневий рис містить приблизно на 1,5 г більше клітковини у ¼ склянки сухого продукту порівняно з білим. Коричневий рис не має настільки ж сильної переваги щодо харчових волокон, як інше цільне зерно порівняно зі своїми очищеними аналогами. Хоч додатковий грам клітковини, яка здебільшого є нерозчинною, може бути корисним для здоров’я травлення, сприяючи очищенню кишківника, різниця не є настільки помітною, як, скажімо, між солодкою вівсянкою швидкого приготування та цільнозерновим вівсом.

Коричневий рис з тофу

Чорний рис

Чорний рис, також відомий як фіолетовий, заборонений чи імператорський рис, був популярним серед східних культур протягом багатьох років, але не так сильно поширювався на захід земної кулі. Сушений чорний рис виглядає чорним, але після приготування продукт набуває фіолетового відтінку. Цей сорт рису містить антоціани — флавоноїдні пігменти, що можуть бути пов’язані з профілактикою серцево-судинними захворювань, раку та захистом від нейродегенеративних захворювань. 

Чорний рис містить більше клітковини та білка, порівняно з коричневим, приблизно 5 г протеїну та 3 г харчових волокон у ¼ склянці сухого продукту. Чорний рис найкраще смакує у кашах, салатах чи смажених стравах.

Боул з чорного рису

Червоний рис

Червоний рис — це зерно темно-червоного/медового кольору з легким пікантним горіховим смаком і приємною в’язкою текстурою. 

Деякі наявні дослідження вивчали позитивний гальмівний вплив червоного рису на клітину раку крові, шийки матки та шлунку через вміст проантоціанідину. Червоний рис також має антидіабетичний ефект, як зазначено у статті Journal of Agricultural and Food Chemistry. Дослідження виявило збільшення у 2,3-2,7 разів базального поглинання глюкози (важливого для правильного регулювання рівня цукру у крові) під впливом екстрактів червоних рисових висівок. Аналіз різних сортів рису також показує, що саме у червоному більше токотрієнолів — форми вітаміну E, яка відома своєю нейропротекторною і протираковою активністю та здатністю знижувати рівень холестерину. Червоний рис чудово підходить для плову, салатів і супів.

Різотто з червоного рису

Який рис вибрати

Вибирайте продукт, який відповідає вашим смакам і підходить для приготування задуманих страв. Якщо вам байдуже, який сорт додати до основної страви, закуски чи десерту, вибирайте чорний рис через вражаючий вміст клітковини, білка і потенційну здатність боротися з хронічними захворюваннями.

Суші боул з чорним рисом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.