На що слід звернути увагу веганам

Веганство — це чудовий підхід до харчування, який заслуговує на визнання, якщо підходити до нього розумно. Оскільки ця дієта є більш жорсткою, слід подбати про достатню кількість вітамінів та мінералів. Також, є ризик набрати вагу, якщо зловживати розрекламованим і неякісними рослинними продуктами, що містять оброблені вуглеводи, замість невеганських джерел білка.

Усього цього можна уникнути, якщо правильно скласти раціон з урахуванням усіх потреб організму та проконсультуватися зі спеціалістом. Якщо цього не зробити, а просто відмовлятися від м’яса і молочних продуктів, натомість скуповуючи усе, що позначено як веанське у супермаркеті, може статися наступне.

Веганське каррі

Дефіцит вітаміну B12

Вітамін B12 є необхідним для забезпечення організму енергією, також він відіграє важливу роль у створенні ДНК та еритроцитів. Організм не може виробляти цей вітамін самостійно, а це означає, що важливо отримувати його з їжі. Продукти харчування, яких уникають вегани — молоко, яйця, риба та м’ясо — містять багато вітаміну B12. За деякими винятками, рослинні продукти переважно не містять цього вітаміну. Як наслідок, вегани мають підвищений ризик дефіциту вітаміну B12, що може привести до пошкодження нервів у запущених випадках.

Дефіцит вітаміну B12 також створює більший ризик невриту, запалення нервів поза спинним мозком. Симптоми невриту включають, але не обмежуються, м'язовою слабкістю, колючим болем і, у важких випадках, паралічем ураженої ділянки.

Для того, щоб цього уникнути, слід проконсультуватися зі спеціалістом щодо доцільності  прийому добавок вітаміну B12. Тіло людини може функціонувати від 2 до 4 років, перш ніж з’являться симптоми пошкодження нервів, такі як сплутаність свідомості, важкість при ходьбі, м’язова слабкість і поколювання у руках.

Рис з тофу та овочами

Ризик гормональних збоїв

Тофу є чудовим білком рослинного походження, особливо в якості заміни червоного м’яса. Продукти харчування на основі сої, наприклад, едамаме, темпе, тофу, соєве молоко або йогурт, піддаються мінімальній обробці, що означає, що вони містять багато вітамінів та мінералів.

Однак, слід вважати, що інтенсивно оброблені продукти на основі сої — енергетичні батончики, протеїнові порошки, підсолоджене соєве молоко чи йогурт — можуть викликати гормональні порушення в жіночому організмі через високу концентрацію ізофлавонів (тип рослинного естрогену, також відомий як фітоестрогени).

Фітоестрогени можуть зв’язуватися з рецепторами гормонів, подібно до того, як це робить людський естроген. Великі кількості сої можуть викликати певні проблеми через її сильний антиестрогенний ефект, але для цього треба дійсно зловживати такими продуктами.

Тобто, якщо ви не перевищуєте рекомендовані порції соєвого білка у смузі, а також обираєте більш натуральні джерела рослинного протеїну, то, в принципі, немає про що хвилюватися.

Веганські тако з грибами

Токсичні метали

І тут мова йтиме про соєвий білок. Вегани зазвичай споживають його набагато більше, ніж вегетаріанці чи всеїдні. Хоча продукти на основі сої часто є корисними для здоров’я кишківника і забезпечують достатню кількість білка, вони також можуть містити токсичний важкий метал кадмій.

Одне дослідження показало, що люди, які споживати багато продуктів з тофу мали помітно вищу концентрацію кадмію у сечі порівняно з тими, хто цього не робив.

Кадмій є токсичним для нирок і може стати причиною захворювань нирок чи ослаблення кісток. Втім, знову ж таки, помірне споживання продуктів на основі сої та поєднання їх з іншими джерелами рослинного білка, наприклад, сочевицею та кіноа, знижує ризик негативного впливу.

Салат

Ризик дефіциту заліза

Хоча дослідження щодо того, наскільки вегани мають більший ризик дефіциту заліза порівняно з іншими, є досить суперечливими, важко ігнорувати той факт, що залізо міститься у багатьох продуктах, непідходящих для веганів — яйця, жирна риба, червоне м’ясо, тощо.

Шпинат, гарбузове насіння, бобові та броколі також є багатими на цей мінерал, єдине, що залізо з рослинних продуктів засвоюється дещо гірше, ніж з тваринних продуктів. Це можна компенсувати збільшивши порцію залізовмісних продуктів або поєднуючи їх з джерелами вітаміну С (аскорбінова кислота сприяє кращому засвоєнню мінералу). У випадку веганства слід добре продумати свій раціон, щоб уникнути дефіцитів.

Смажений тофу

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.