Які продукти слід додати до раціону у 2023 році

Чи готові ви до нових новорічних обіцянок? Хочете отримати максимальну користь від наступних 12 місяців? Якщо так, то насамперед слід поставити собі за мету покращення здоров’я у 2023. Це ціль, про яку слід було би подумати значній частині людей на планеті. Багато хто дотримується дієти, у якій бракує належної кількості овочів та фруктів. Окрім того, значна частина населення має діабет, а серцеві захворювання досі залишаються причиною смерті №1.

Хоч це звучить і не дуже оптимістично, можна суттєво покращити своє здоров’я, змінивши харчування та спосіб життя. Давайте дізнаємося, які продукти слід додати до раціону у 2023 році, щоб почуватися краще.

Морква 

Кімчі

Кімчі — корейська страва з ферментованих овочів, найчастіше вона готується з капусти. Цей продукт забезпечує кілька помітних переваг для здоров’я.

Кімчі — ферментована їжа, тобто пробіотична, до її складу входять такі інгредієнти, як поліфеноли, каротиноїди, капсаїцин, сірковмісні сполуки, клітковина та сполуки, що утворюються в процесі бродіння, зокрема молочнокислі бактерії. Що це дає? Кімчі сприяє нормалізації травлення, а також має антибактеріальні та антиоксидантні властивості, тобто захищає від старіння та ожиріння.

Кімчі є смачним і цікавим доповненням до більшості страв. У Кореї продукт зазвичай подають як гарнір, а також додають у якості інгредієнта до різних рецептів. Кімчі добре смакує з усіма видами білка, його можна додавати у супи, їсти у сирому вигляді чи додавати до рису і макаронів.

 Кімчі

Куркума

Куркума — потужна протизапальна спеція, яка може допомогти при запаленні слизової оболонки кишківника та у всьому тілі. Додавання її у їжу матиме позитивний вплив на здоров’я і самопочуття

Куркума місить куркумін — тип рослинної сполуки під назвою поліфенол, який стимулює роботу печінки, тим самим посилюючи детоксикацію активованих токсинів. Куркумін також може збільшити кількість антиоксидантів, які виробляє організм, і має протизапальні властивості.

Додавайте куркуму, коли ви готуєте рибу чи м’ясо, також з цим продуктом можна приготувати багато інших страв та напоїв.

 Куркума

Полуниця

Полуниця — це не лише смачний десерт, а й здоровий варіант, який допоможе втамувати голод і підтримати здоров’я. Полуниця містить багато поліфенолів, що мають потужну антиоксидантну дію. У продукті міститься велика кількість вітаміну С, марганцю, фолієвої кислоти та калію, які є важливими для здоров’я імунітету, роботи мозку, росту клітин і регуляції артеріального тиску.

Дослідження 2019 року прийшло до висновку, що споживання полуниці сприяє збільшенню корисних біфідобактерій у кишковому мікробіомі. Доведено, що біфідобактерії позитивно впливають на регулярність травлення і запалення кишківника.

І хоч сезон полуниці триває недовго, ягоди завжди можна заморозити, щоб потім додавати до каші, йогурту чи смузі, або навіть салату.

 Полуниця

Лосось

Будь-яка риба має користь для організму, але якщо ваша мета покращити здоров’я, обирайте лосось.

Лосось містить велику кількість омега-3 жирних кислот, які, які відомо, мають протизапальні властивості. Ейкозапентаєнова кислота зокрема зменшує нейрозапалення. Наш організм не здатний виробляти омега-3 жирні кислоти, позаяк слід потурбуватися про їх достатню кількість з продуктів харчування чи добавок.

Протизапальні омега-3 жирні кислоти також допомагають покращити здоров’я серцево-судинної системи та когнітивні функції. Окрім того, корисні жири покращують травлення і живлять хороші кишкові бактерії, що сприяє загоєнню слизової кишківника.

Одне дослідження виявило покращення маркерів запалення, C-реактивного білка та інтерлейкіну-6, з покращенням ліпідного профілю у результаті споживання добавок риб’ячого жиру.

 Лосось

Кістковий бульйон

Кістковий бульйон містить багато амінокислот, мінерали та колаген, що сприяє загоєнню кишківника. Це продукт, який може бути дуже поживним для запаленого травного тракту. Високий вміст гліцину в колагені зміцнює слизову оболонку кишківника, водночас зменшуючи біль у суглобах та покращуючи якість шкіри.

Кістковий бульйон можна використовувати як основу для супу, додавати до овочевих тушкованих страв чи просто пити теплим.

 Кістковий бульйон

Паростки броколі

Певно, ви вже не раз чули про користь броколі для здоров’я. Ще краще — додати до раціону паростки броколі. Цей продукт є джерелом багатьох поживних речовин, зокрема клітковини, вітаміну С та сульфорафану. Що стосується останнього, то ця сполука, яка міститься у хрестоцвітих овочах, має антиоксидантні, протизапальні та протиракові властивості.

Наразі тривають багатообіцяючі дослідження, які вивчають переваги споживання паростків броколі для профілактики та лікування раку.

Цей продукт можна придбати у магазині або виростити власноруч вдома. У будь-якому випадку паростки броколі є чудовим доповненням до сендвіча, тостів з авокадо чи будь-якого салату.

 Салат з паростками броколі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.