Які продукти тривалого зберігання слід завжди мати у коморі

Столяр не виходить з дому без молотка та рівня, шеф-кухар не буде готувати без улюбленого ножа, пательні чи кулінарного термометра. А якщо ви хочете бути готовими приготувати смачну та здорову їжу у будь-який час, слід потурбуватись про необхідні запаси в коморі.

Як показують останні події, зручна доставка чи магазин під боком не завжди можуть допомогти подбати про вечерю. На щастя, є багато продуктів, які можна придбати заздалегідь і які довго зберігатимуться навіть за умови відсутності світла.

Банки з продуктами харчування на кухні

В’ялене м’ясо

В’ялене м’ясо є зручним та корисним снеком, який можна взяти з собою, а також добре зберігається. В’ялена яловичина — простий спосіб отримати 10 основних поживних речовин, зокрема високоякісний білок, залізо та цинк. Для його зберігання не потрібен холодильник, що робить його ідеальним для подорожей та перекусів.

В’ялене м’ясо

Консервовані овочі

Наповність комору консервованими овочами, які можна додавати у супи, рагу, пасту та й просто додавати до різних страв.

Наприклад, помідори у власному соці є гарним джерелом вітаміну С та лікопіну. А ще вони додають більше смаку та кольору до страв. Консервовані овочі містять багато клітковини, що необхідно для здорового раціону.

Консервовані овочі

Консервований тунець чи лосось

Якщо ви не можете дістатися до риб’ячого магазину чи не маєте запасів риби у холодильнику, можна отримати білок та омега-3 з консерви.

Якщо ви маєте у запасі консервований лосось чи тунець, квасолю, помідори, цільне зерно, можна приготувати безліч страв. Наприклад, змішайте консервований лосось чи тунець з цибулею, консервованим нутом та ще якимись консервованими овочами або оливками, заправте оливковою олією та оцтом і отримайте поживний салат.

Консервований тунець

Кокосове борошно

Це безглютенове борошно містить мало вуглеводів і багато клітковини, що дозволяє підтримувати здоров’я серця та кишківника, а також стабільний рівень цукру у крові. Воно є дуже універсальним, а також відповідає різним діабетичним потребам. Можна використовувати кокосове борошно, щоб підвищити поживність десертів, наприклад, безглютенових кексів. Також, воно чудово підходить для приготування млинців чи у якості паніровки для смаження продуктів.

Але майте на увазі, що кокосове борошно вбирає достатню кількість рідини через високий вміст клітковини, позаяк ¼ склянки кокосового борошна можна співставити з 1 склянкою звичайного.

Кокосове борошно

Кіноа

Слід зберігати запас цього продукту у коморі, оскільки з ним можна швидко приготувати безліч страв.

Це повноцінний рослинний білок, тобто містить усі 9 незамінних амінокислот, що рідко зустрічається в рослинній їжі. Білок і клітковина з кіноа забезпечують відчуття ситості та задоволення протягом тривалого часу після їжі.

Кіноа

Насіння льону

Багато дієтологів рекомендують завжди мати під рукою насіння льону — ціле та мелене, щоб додавати його у смузі, йогурт, пластівці, салати та каші або використовувати для випічки.

Насіння льону багате на рослинну омега-3 жирну кислоту, яка називається альфа-лінолевою кислотою, і розчинною клітковиною — а це простий спосіб підвищити поживну цінність багатьох страв і закусок.

Дослідження показують, що насіння льону — ефективний продукт для зниження рівня холестерину, а також він має антиоксидантні та протизапальні властивості.

 

Насіння льону

Сушені норі

Сушені водорості норі або комбу — нова популярна закуска.

Ці продукти є просто надзвичайно багатим джерелом поживних мікроелементів та мінералів, які можна додати до квасолі та супу, щоб отримати більше смаку та поживних речовин. Також можна подрібнити їх і посипати салат, для солоного смаку і збагачення мінералами.

Сушені водорості

Квасоля та бобові

Завжди зберігайте у коморі квасолю та бобові, сушені чи консервовані. Їх можна зварити як насичений поживними речовинами гарнір. А можна відкрити банку консервованої квасолі та приготувати її різними способами, наприклад, пасту з білої квасолі з в’яленими помідорами та оливками.

Консервовані боби і квасоля

Цільне зерно

Наповніть комору різними видами каш і цільного зерна — гречка, ячмінь, пшоно, жито, цільнозернові макарони, вівсянка. Крупи зазвичай містять багато клітковини і повільних вуглеводів.

Овес, наприклад, є джерелом бета-глюканової клітковини, яка особливо корисна для здоров’я кишківника та серця. Ще одна перевага — універсальність. Можна зварити вівсянку зранку, залишити у термосі на ніч, а також використати для приготування енергетичних батончиків, щоб отримати багату на поживні речовини закуску.

Різне зерно

Арахісова паста та горіхи

1 ст.л. арахісової пасти містить 4 г білка, а також корисні жири — комбінація, яка забезпечить ситість надовго. Окрім того, її можна їсти з багатьма продуктами — яблука, банани, хліб, вафлі, крекери, або додати до тієї ж вівсянки. 

Не зайвим буде запастися волоськими горіхами, арахісом, фісташками, кеш’ю та мигдалем — усі ці продукти містять білок і корисні жири. А волоські горіхи є особливо багатим джерелом рослинних омега-3 жирних кислот.

Арахісова паста та горіхи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.