Чи корисні заморожені овочі

Ми звикли ставитись до заморожених овочів, фруктів та ягід дещо насторожено. Багато хто переконаний, що за смаком, запахом та консистенцією вони програють свіжим продуктам. А вітамінів у них точно менше. Давайте дізнаємося, чи так це насправді?

Заморожений горошок

Що потрібно знати про процес заморожування

Заморожування продуктів харчування впливає і на їх смакові властивості, і на поживну цінність, це факт. Овочі та фрукти не є винятком. Рідини при заморожуванні розширюються, позаяк початкова текстура овочів змінюється. Чим більш соковитими є продукти до заморожування, тим гірше зберігається текстура. Зате вміст крохмалю та цукру може мати позитивний вплив: вони допомагають стабілізувати текстуру та зберегти більше початкового смаку.

Позаяк, солодкі овочі на кшталт моркви, горошку або кукурудзи, а також фрукти та ягоди добре переносять заморожування, зберігаючи смак та аромат. А ось водянисті овочі, такі як помідори чи огірки, немає сенсу заморожувати у сирому вигляді - вони втрачають всі смакові якості.

Щоб заморожування пройшло максимально безпечно та якісно, слід дотримуватися основних правил:

  • Чистота та якість вихідних продуктів.

  • Швидкість падіння температури: чим вона є більшою, тим дрібнішими будуть кристали льоду, що утворюються при заморожуванні.

  • Правильне зберігання заморожених продуктів.

Свіжі овочі

Як правильно заморожувати продукти в домашніх умовах

В принципі, заморожування - процес простий та зрозумілий: потрібно просто покласти продукти у морозилку та залишити їх там. Щоб зробити заморожування максимально практичним, можна додатково підготувати продукти. Насамперед, попередньо помити овочі або фрукти, нарізати на шматочки, ягоди почистити від листя та гілочок. Добре буде також розділити продукти на порції - розкладіть їх у невеликі зіп-пакети чи контейнери так, щоб мати можливість витягнути для використання на один раз.

Що ж відбувається з овочами та фруктами, після того, як вони відправилися у морозилку? Звісно, вони не заморозяться миттєво. Адже початкова температура продуктів є кімнатною - близько 20 градусів. Для того, щоб охолонути до -18 градусів (а саме таку середню температуру мають побутові морозильні камери), порції овочів вагою 200 г потрібно пролежати у морозилці більше години. З точки зору збереження текстури овочів, краще всього, щоб вони лежали у пакеті шаром товщиною приблизно 3 см.

Заморожені овочі

Наскільки корисними є домашні заморожені овочі

При повільному заморожуванні в домашніх умовах овочі та фрукти сильно втрачають свої смакові якості. Їх текстура погіршується, аромату та смаку стає значно менше. У всьому винні крупні кристали льоду, які утворюються при повільному охолодженні. При цьому в таких овочах залишається початкова кількість клітковини, а також велика частина вітамінів і корисних речовин. Порівняно з консервацією, заморожування у домашніх умовах - більш здоровий спосіб надовго зберегти овочі.

Однак найкращий і найбільш прогресивний варіант - промислове шокове заморожування. Цей процес дозволяє заморожувати овочі, ягоди та фрукти дуже швидко, тому зовнішній вигляд, органолептичні властивості та поживний склад залишаються практично незмінними. При шоковому заморожуванні температура падає набагато швидше. Рідина, що міститься у продуктах, застигає миттєво та кристалізується набагато дрібніше. У результаті такого процесу клітинні мембрани не руйнуються, що напряму впливає на текстуру, склад і смак.

Брикети заморожених овочів

Чи є користь у заморожених промисловим способом овочах

Є, і це доведено багатьма експериментами. Наприклад, в одному з них вчені проаналізували склад свіжих овочів та фруктів (для дослідження взяли набір продуктів, до якого входили декілька овочів, кукурудза, горошок, ягоди лохини), і порівняли його зі складом аналогічних продуктів, які зберігалися у холодильнику протягом 5 діб, а також пройшли глибоке промислове заморожування. Результати виявилися майже ідентичними. Абсолютна більшість корисних речовин в овочах та ягодах збереглися приблизно в однаковій кількості у обох випадках.

Також, слід нагадати, що овочі та фрукти, які продаються у свіжому вигляді, часто збирають до остаточної стиглості - так вони мають більш тривалий термін придатності. При транспортуванні поза холодильником зібрані овочі втрачають певну частину корисних нутрієнтів. А овочі, які піддаються промисловому шоковому заморожуванню, збирають у пік стиглості, коли вони містять максимальну кількість вітамінів і поживних речовин, та заморожують одразу. Позаяк, такі продукти можуть містити навіть більше корисних речовин, ніж свіжі, як довго зберігалися.

Основний результат наступний: замість заморожування овочів вдома часто краще купити вже оброблені методом шокового заморожування овочі. Таким чином можна не лише зекономити час і сили, а й отримати більше користі та поживних речовин.

Рис з овочами

Як правильно зберігати заморожені овочі

Правильні умови транспортування заморожених продуктів є дуже важливими. Чим менш коливань температури зазнають продукти після заморожування, тим кращою є їх якість. Позаяк, перевозити заморожені овочі можна тільки у холодильнику або спеціальному контейнері. Після придбання таких продуктів одразу покладіть пакети в морозилку. І пам’ятайте: ніколи не заморожуйте овочі, фрукти, ягоди чи будь-що інше повторно. Це практично повністю нівелює весь запас корисних мікроелементів та вітамінів у продуктах.

Заморожені овочі у морозилці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.