Суперїжа зі звичайного магазину

Суперїжа на то вона і супер, щоб виділятися на фоні інших. Це особлива група, продуктів, що містять велику порцію вітамінів і корисних речовин.

У якості такої суперїжі часто пропонують ягоди годжі, насіння чіа та інші не дуже типові для наших широт продукти.

Насправді ж суперїжу можна знайти і серед звичайних продуктів, які лежать на полицях сусіднього магазину. Багато хто навіть не здогадується про те, якою силою володіють ці продукти, які ми споживаємо чи не щодня.

Якщо ж їх поки що немає у вашому меню - якраз час додати ці продукти до свого раціону.

Мигдаль

Є чудовим природним джерелом протеїну. Горіх багатий вітамінами групи В та вітаміном Е: 30 г мигдалю містить понад 70% рекомендованої до споживання добової норми.

Більшість наявних у мигдалі жирів є мононенасиченими, тобто корисними для здоров’я, які також допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Мигдаль

Чорниця

Серед ягід чорниця вважається чемпіоном із вмісту антиоксидантів. У великій кількості у ній містяться такі елементи, як калій, фосфор і магній, що для натуральних продуктів є рідкістю.

Завдяки вмісту антиоксидантів та комплексу вітамінів чорниця нейтралізує вільні радикали, тим самим попереджаючи передчасне старіння організму.

Чорниця

Журавлина

Продукт багатий на харчові волокна, які сприяють нормалізації травлення і виведення шлаків із організму. Ягоди журавлини та її сік попереджають розмноження бактерій, які приводять до інфекцій сечовивідних шляхів. Не обділена журавлина і антиоксидантами, які володіють антираковими та протизапальними властивостями.

Сушена журавлина

Темний шоколад

Темний шоколад містить природні флаваноїди, які сприяють покращенню циркуляції крові та когнітивних здібностей. Споживання продукту дозволяє знизити ризик розвитку захворювань серця та інсульту, а також поповнити в організмі запаси цинку, калію та заліза.

Темний шоколад

Насіння льону

Поліненасичених жирних кислот груп омега-3, 6 і 9, які серед всього іншого допомагають знизити ризик розвитку серцевих захворювань, у насінні льону міститься навіть більше, ніж в олії. Окрім того, у їх складі є і лігнани - сполуки, які володіють потужними антиоксидантними, протиалергічними та антиканцерогенними властивостями. На додачу, насіння льону багате також і на харчові волокна, які виводять з організму шкідливі речовини.

Насіння льону

Грецький йогурт

Порівняно зі звичайним йогуртом у ньому міститься менше жиру, солі та цукру. Проте продукт заряджений великою кількістю кальцію, калію, фосфору і вітаміну В12. Грецький йогурт сприяє правильній роботі кишечника, а також зміцнює опорно-рухову систему, нігті та волосся.

Грецький йогурт

Салат айсберг

Айсберг є природнім джерелом вітамінів А, С, К та фолієвої кислоти. Листя салату багате на такі мінеральні речовини, як залізо та фосфор, і містить багато харчових волокон.

Салат айсберг

Ківі

Ківі посилює захисні функції організму, зміцнює кровоносні судини та покращує травлення. А усе завдяки тому, що продукт багатий на досить корисні для організму вітаміни і мікроелементи: тут є А, В6, кальцій, магній, фосфор, залізо і 4-кратна добова доза вітаміну С.

Ківі

Сочевиця

Серед бобових сочевиця впевнено займає перше місце із вмісту рослинного білка. Вона може забезпечити організм добовою нормою фолієвої кислоти, а також вітамінами А, Е і групи В, магнієм, залізом та калієм. Сочевиця чинить позитивний вплив на стан кровоносної і серцево-судинної систем, допомагає підтримувати імунітет і стимулює обмін речовин.

Сочевиця

Оливки

Оливки містять надзвичайно цінний компонент - олеуропеїн. Він володіє антиоксидантними та протизапальними властивостями, допомагає продуктивніше спалювати жири та знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Окрім того, оливки багаті на корисні для організму поліненасичені жирні кислоти: олеїнову, лінолеву та ліноленолеву.

Оливки

Гранат

Смачний і корисний фрукт є природним джерелом 15 видів амінокислот. Окрім них, продукт заряджений вітамінами С, Р, В6 і В12. Він зміцнює стінки судин та кровообіг загалом, володіє дезінфікуючою дією та нормалізує роботу травного тракту.

Гранат

Насіння соняшника

Звичайне насіння - це багате джерело вітаміну Е та магнію. Також у його складі є вітаміни групи В, селен, мідь і фолан. Споживання продукту у помірній кількості допомагає знизити ризик розвитку раку, рівень холестерину, сповільнити процеси старіння, та й просто заспокоїти нерви.

Насіння соняшника

Помідори

Покращити роботу серця, нормалізувати травлення та зміцнити імунну систему - з усім цим допоможуть впоратися помідори. Завдяки наявності багатьох корисних речовин вони чинять потужну антиоксидантну і протизапальну дію. У томатах міститься найпотужніший каротиноїд-антиоксидант - лікопін, що знижує ризик виникнення злоякісних пухлин.

Помідори

Кавун

Так як і помідори, кавун є рекордсменом із вмісту лікопіну. Продукт багатий на антиоксиданти та вітаміни, які зміцнюють серцево-судинну систему та імунітет. А виражена сечогінна дія сприяє виведенню з організму надлишку рідини та токсинів.

Кавун

Цукіні

Європейський сорт кабачків містить величезну кількість харчових волокон. У цукіні вміст вітаміну С у 2 рази більший, ніж у гарбузі, а каротину набагато більше, ніж у моркві. Додайте до них насичені і ненасичені жирні кислоти, мікроелементи - і ви отримаєте універсальний овоч, що чинить на організм лікувальну дію та позитивно впливає на серцево-судинну і сечовивідну системи.

Цукіні

Більше про суперїжу читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/superyizha.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.