Чи потрібен сніданок

На те, щоб добре поснідати зранку часто немає ні часу, ні сил. Поряд з тим, ми не раз чули, що сніданок — найважливіший прийом їжі за день. Є багато досліджень, які підтверджують, що сніданок насправді не потрібен, і відмова від нього може допомогти схуднути, якщо все робити правильно. Але так же багато експертів у галузі охорони здоров’я стверджують, що сніданок є важливим для здорового способу життя.

Чи означає це, що всім потрібно відмовитися від сніданку? Звісно, що ні. Щоб залишатися ситими та здоровими, краще зранку поїсти. Особливо, якщо ви тренуєтеся перед початком робочого дня, адже м’язам знадобиться білок для відновлення.

Проте, якщо вам ніколи не хочеться їсти зранку, і ви добре почуваєтесь просто після горнятка кави чи чаю, є гарна новина: відмова від сніданку навряд приведе до зайвої ваги. Можна все ще залишатися здоровими та гарно почуватися без сніданку у щоденному раціоні.

Давайте дізнаємося можливі наслідки відмови від сніданку, щоб можна було вирішити, чи потрібно їсти зранку саме вам.

Різні страви до сніданку

Схуднення

Згідно із дослідженнями, немає істотного зв’язку між сніданком та схудненням. Одне дослідження, опубліковане в British Medical Journal, прийшло до висновку, що може бути “невелика різниця у вазі на користь учасників, які пропустили сніданок”. Звичайно, це в основному пов’язано зі зменшенням загальної кількості калорій, спожитих протягом дня.

Панкейки

Менша калорійність раціону

Чому люди можуть схуднути, відмовившись від сніданку? Тому що загальна кількість калорій, спожитих за день, зменшиться. Згідно з даними Pew Research Center, сучасні люди їдять набагато більше, ніж 20 років тому. Відмова від сніданку може бути ефективним способом зменшити калорійність добового раціону.

Англійський сніданок

Менше цукру

Яко ваш сніданок зазвичай виглядає як миска солодких пластівців або випічка, то цілком очевидно, що відмова від ранкової їжі дещо зменшить споживання цукру. Більшість зі швидких і смачних рішень для сніданку є дуже насиченими цукром, що не дає відчуття ситості і задоволення після їжі, а лише змусить відчувати більшу втому і голод протягом дня. Позаяк, відмова від сніданку може стати гарною нагодою зменшити споживанні цукру.

Випічка і кава

Менше поживних речовин

Сніданок чи ні, їжа є важливою для забезпечення організму поживними речовинами, які необхідні для злагодженої роботи. Якщо ви вибираєте корисні продукти для сніданку, які не містять доданого цукру, то, швидше всього, отримуєте різноманітні нутрієнти, порібні для здоров’я і самопочуття.

Наприклад, якщо ви снідаєте тостами з авокадо та яйцем, то отримуєте усі види поживних речовин в одній страві. Цільнозерновий хліб містить клітковину. Авокадо також містить харчові волокна, а ще ненасичені жири, які, окрім іншої користі, сприяють відчуттю ситості. Яйце забезпечує білок. Поряд з усіма макроелементами (білками, жирами, багатими на клітковину вуглеводами), такий сніданок містить мікроелементи: вітаміни С, B і D, магній, холін, калій, залізо, тощо.

Відмовляючись від такого сніданку, ви втрачаєте можливість отримати більше поживних речовин. Якщо все ж таки вирішили це зробити, варто подбати про інший спосіб отримати необхідні нутрієнти з їжі, наприклад, додавши поживний підвечірок між обідом та вечерею.

Тости з авокадо і яйцем

Сильніший голод

Відмова від сніданку — це все одно пропущений прийом їжі, позаяк, якщо ви звикли їсти тричі на день, то, скоріш за все, пізніше відчуєте сильніший голод. Це може привести до переїдання під час подальшої їжі, оскільки тіло прагнутиме компенсувати недоотримане паливо.

Найкраще, що можна зробити для організму — додати необхідні калорії під час іншої їжі протягом дня і переконатися, що страви містять поживні речовини, які залишають відчуття  ситості та задоволення. Наприклад, коли настане час обіду, подбайте, щоб у тарілці були всі необхідні елементи: білки, жири та клітковина. Для цього наповніть половину тарілки овочами та фруктами, четвертину — здоровими цільнозерновими продуктами, а ще четвертину — нежирним білком.

Також доцільно знати, скільки калорій потрібно саме вам, щоб забезпечити належну життєдіяльність і гарне самопочуття.

Каша з яйцем



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.