Корисні властивості чорної квасолі

Квасоля насичена багатьма видами поживних речовин і вітамінів, які мають позитивний вплив на здоров’я всього організму. Від розчинної клітковини до рослинного білка, що міститься у бобових — можна отримати багато користі. Втім, багато хто остерігається квасолі, тому що вона важко засвоюється і може викликати здуття (оскільки містить багато харчових волокон). Давайте дізнаємося більше про корисні властивості чорної квасолі.

Варена чорна квасоля

Клітковина

Чорна квасоля є багатим джерелом рослинного білка і харчових волокон, що забезпечує швидке насичення та задоволення від їжі і довшу ситість. Можна додавати бобові у салати, боули, тако і навіть омлети.

½ склянка чорної квасолі містить 8 г клітковини. Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації, це становить понад 30% від добової рекомендованої норми у 25-30 г харчових волокон. Позаяк, не дивно, що бобові вважають повільними вуглеводами №1, якщо ви прагнете схуднути.

Тако з квасолею

Зниження рівня холестерину

Чорна квасоля, як і інші бобові, мають природний низький вміст жиру, майже не містять насичених жирів і зовсім не містять холестерину. Регулярне споживання квасолі може допомогти знизити рівень загального холестерину та ліпопротеїдів низької щільності. Це можна пов’язати з високим вмістом клітковини та антиоксидантів.

Варена чорна квасоля з овочами та соусом

Зміцнення кишківника

При споживанні чорної квасолі тіло отримує чудовий баланс вуглеводів, білків і харчових волокон. Це дозволяє організму мати кілька здорових джерел харчування, що водночас сприяє здоров’ю кишківника, регулярному травленню та стабільному рівню цукру у крові протягом тривалого часу, якщо споживати бобові у розумних кількостях.

Оптимальною можна вважати порцію в ½ склянки. Така кількість чорної квасолі забезпечить достатню кількість клітковини, рослинного білка, антиоксидантів та складних вуглеводів і всього 114 ккал.

Смажені яйця з печеною квасолею

Підтримка здоров’я легенів та мозку

Бобові є багатим джерелом рослинного білка і заліза, яке допомагає транспортувати кисень по всьому тілу, дозволяючи таким основним органам, як легені та мозок, нормально функціонувати. Також, квасоля містить багато харчових волокон, що допомагає зробити їжу ситною і поживною, що дає необхідний запас енергії для роботи всього організму.

Салат з гарбуза, кукурудзи і квасолі

Покращення травлення

Не дивно, що чорна квасоля покращує травлення. Розчинна клітковина, що міститься у бобових, допомагає наїстися і підтримувати здоров’я кишківника, а пребіотики живлять здорові бактерії у травному тракті, як відповідають за безліч аспектів здоров’я. Калій, кальцій та фосфор, що також містяться у чорній квасолі, є необхідними для росту та відновлення кісток. Позаяк, не бійтеся використовувати бобові як альтернативу м’ясу час від часу.

Варена чорна квасоля

Стабілізація рівня цукру у крові

Чорна квасоля, як багате джерело клітковини, допомагає підтримувати стабільний рівень цукру у крові. Також, вона містить залізо, фолієву кислоту і магній. До складу чорної квасолі входять фітонутрієнти, такі як кверцетин, які діють як антиоксиданти і протидіють пошкодженню клітин, спричиненому вільними радикалами.

Усі ці переваги роблять чорну квасолю надзвичайно корисною для організму та чудовою їжею для схуднення. Тільки слід дотримуватися рекомендованих порцій і не зловживати бобовими (як, зрештою, і будь-якими іншими продуктами). З квасолі можна приготувати безліч страв: салати, супи, рагу, котлети, або просто приготувати її як окремий гарнір чи використати як начинку для несолодкої випічки.

Бургери з квасолі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.