Чим корисні горох і квасоля

Про користь бобових знають усі, особливо вегетаріанці: квасоля, горох, боби і сочевиця - чемпіони зі вмісту білка у рослинному світі. Дієтологи рекомендують споживати до 13 кг бобових на рік, оскільки за поживністю та енергетичною цінністю вони переважають більшість видів злаків та овочів.

Зелена квасоля

За вмістом харчових волокон стручкові культури поступаються тільки пшеничним висівкам, знижуючи рівень шкідливого холестерину у крові та попереджуючи розвиток цукрового діабету. Правда, у такої вражаючої кількості клітковини є і зворотній бік - через грубі харчові волокна боби, квасоля і горох вважаються важкою їжею, і тому не рекомендуються людям із проблемами травлення.

Усі бобові можуть похвалитися багатим вмістом вітамінів групи В (точніше, В1, В2, В3 і В6), необхідних для злагодженої роботи нервової системи, хорошої пам’яті, густого волосся і гарної шкіри. Окрім того, квасолю та горошок поєднує вміст вітамінів С і РР, фолієвої кислоти, калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, а також бета-каротину для підтримки зору і здоров’я слизових оболонок.

Зелена квасоля з мигдалем

Чим корисний горох

Горох - один із небагатьох гіпоалергенних рослинних продуктів, багатих на протеїни (вміст білка залежно від сорту коливається від 16 до 40%), що пояснює його популярність у дитячому харчуванні. Кожна горошина - маленька скарбниця вітамінів, макро- та мікроелементів, яка зберігає більшість корисних властивостей при приготуванні.

Вчені також визначили, що у кожному стручку гороху міститься антисептичний та антиканцерогенний потенціал, а антиоксиданти і селен у складі гороху допомагають боротися зі старінням клітин, сприяючи виведенню з організму холестерину, токсинів, шлаків та очищуючи кровоносні судини.

Слід пам’ятати, що суп-пюре або салат із зеленого горошку не завдасть неспокою шлунку, а ось суп зі стиглого насіння лущильних сортів може спровокувати революцію у животі, якщо не дотримуватись деяких правил приготування. У всьому винні грубі шкірки, які утворюються у процесі достигання. Якщо немає бажання з’ясовувати, насільки стигле насіння вам трапилось, замочуйте горох перед варінням мінімум на 1 годину, зливайте воду і варіть у свіжій - це попередить здуття і нетравлення у животі.

Зелений горошок

Чим корисна квасоля

Ця рослина вражає кількістю сортів - їх близько 200. Кожний має свої відтінки смаку, а різноманіття кольорів забезпечує стравам особливу ефектність. Квасоля зберігає значну частину корисних речовин навіть при консервуванні, але, на відміну від гороху, її не рекомендовано споживати у сирому вигляді, оскільки деякі сорти можуть викликати отруєння.

Квасоля містить до 25% білка, засвоюючись організмом на 70-80%, що за харчовою цінністю переважає багато сортів м’яса. Як згадувалося вище, у квасолі міститься багато мікроелементів і вітамінів, включаючи Е, К і незамінні амінокислоти.

Окрім інших переваг, квасоля може претендувати на звання омолоджуючого продукту. Американські вчені проаналізували у лабораторіях більшість відомих овочів та насіння, щоб з’ясувати, які з них особливо насичені антикосидантами, що захищають організм від старіння і супутніх захворювань. Переможцем стала червона квасоля. Щоб випробувати на собі її властивості, не обов’язково купувати косметичні засоби з екстрактом рослини. Зваріть насіння, розітріть у блендері, змішайте з ложкою оливкової олії та декілька краплинами лимонного соку - готова натуральна омолоджуюча маска, яка рятує від зморшок та сухості шкіри.

Різні види квасолі та бобових

Як готувати бобові

Для того, щоб страви з бобових вийшли корисними, смачними та поживними, потрібно знати деякі кулінарні хитрощі. При виборі бобових зверніть увагу на те, щоб зерна були гладкими та яскраво забарвленими. Зморщена або блякла шкірка говорить про те, що продукт неправильно зберігали.

Страви з бобових досить довго травляться (до 4 годин), і більшість насіння потребує замочування перед приготуванням: цільний горох - протягом 1 години, квасоля - не менше 5 годин. Можна просто залити холодною водою і залишити на ніч. Якщо ж часу обмаль, покладіть квасолю у кип’яток, потримайте на повільному вогні 2 хвилини, зніміть каструлю з вогню і дайте настоятися протягом 1 години.

Суп із зеленого горошку

Час варіння бобових також є різним. Квасолю доведеться варити протягом 1,5 години, час приготування можна скоротити до 15 хвилин, використовуючи скороварку. Цільний горох звариться у каструлі за 1 годину і у скороварці за 7 хвилин, а колотий - за 45 хвилин, його класти у скороварку не слід, адже отримаєте пюре.

Не забувайте, що всі бобові, розварюючись, збільшуються в об’ємі у 2-3 рази, позаяк вибирайте більшу каструлю. Розхід води - приблизно 2,5-3 склянки на 1 склянку гороху або квасолі. Солити, додавати соус та оцет краще наприкінці варіння: кислоти та сіль збільшують тривалість приготування.

Суп з квасолею



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.