Чим корисний гіркий смак

Про те, що солодке шкідливе не лише для фігури та зубів, а й для серця, нервової системи і навіть краси шкіри, відомо багатьом. А чи знаєте ви, що його антагоніст - гіркий смак - чинить протилежний ефект не тільки на смакові рецептори, а й на загальний стан здоров’я?

Гірка редька, настоянка полину і навіть грейпфрут, на відміну від горішків з вареною згущенкою, викликають апетит далеко не у всіх. Втім, не найприємніший смак повністю компенсується ефектом, який ці продукти чинять на травлення, імунітет і роботу мозку.

Гарна новина для солодкоїжок: додати до раціону їжу з гірким смаком набагfто простіше, ніж здається на перший погляд. Давайте дізнаємося більше.

 Грейпфрут

Гіркий смак та еволюція

У рейтингу найбільш улюблених смаків гіркий займає останнє місце, опиняючись після лимонно-кислого і пекучо-гострого. Справедливо відмітити, що таке ставлення є цілком виправданим. Гірчинка тих чи інших рослин та плодів сигналізувала давній людині про те, що їжа є потенційно небезпечною, отруйною або просто недостиглою.

Еволюція навчила людей триматися подалі від гірких продуктів, останнім часом змилостившись над подвійним еспресо та темним шоколадом. Навіть серед гурманів знайдеться небагато прихильників китайського гарбуза або редьки, та й калину тільки дуже відважні готові їсти жменями.

Втім, цього і не потрібно, адже гіркий смак є корисним і в невеликих концентраціях. Легка гірчинка, присутня у будь-якій листовій зелені, кунжуті чи броколі, уже має на здоров’я позитивний вплив.

 Броколі

Покращення травлення

Тіло людини містить багато рецепторів, які сприймають гіркий смак, не лише у роті, а й у шлунку, печінці, кишківнику та підшлунковій залозі. Стимулювання цих рецепторів збільшує вироблення травних ферментів, що в свою чергу покращує засвоєння поживних речовин з їжі.

Дія таких продуктів як тхіна чи корінь цикорію на всю травну систему схожа до пробіотиків: вони стимулюють ріст здорових кишкових бактерій і загалом підтримують різноманіття мікробіому. А якщо згадати про те, що між станом кишківника та психічним здоров’ям є певний взаємозв’язок, є підстави стверджувати, що раціон, багатий на гіркі продукти та напої, сприяє (на відміну від солодощів) гарному настрою.

 Листя кульбаби

Стабілізація рівня цукру

У традиційній медицині настоянки гірких трав здавна використовувались для підтримки здорового рівня цукру у крові. Враховуючи, що інсулін містить рецептори гіркого смаку, гіпоглікемічний ефект будь-яких продуктів, що ним володіють, є досить логічним. Звісно, редька не здатна замінити ліки від діабету, але збалансувати нею любов до полуничного чізкейку буде корисно. 

 Матча

Зменшення апетиту

Гіркі продукти здатні пригнічувати потяг до солодкого і загалом тримати апетит під контролем. Дослідники пояснюють цей ефект складними механізмами, у яких задіяні гормони, що контролюють відчуття насичення. Розібратися у цих процесах складно навіть вченим, а ось помітити результат можуть усі. Учасники невеликого дослідження, які приймали капсули з гіркими сполуками за годину до ланчу, у результаті споживали на 30% менше калорій, ніж ті, хто приймав плацебо.

 Апельсинова шкірка

Покращення роботи печінки

У той час як солодощі сприяють ожирінню печінки, гірка їжа підтримує її здоров’я. Навіть така незначна і майже не помітна гірчинка, якою володіє листова зелень, прискорює процеси детоксикації, координує метаболізм цукру та жиру, а також знижує рівень холестерину. Що, безперечно, має позитивний вплив на весь організм загалом.

Китайський гарбуз 

Гірка їжа

Навіть у тих, хто не може з’їсти скибочку грейпфрута, не скривившись, є багато простих способів доповнити свій раціон гірким смаком. Броколі, зелений салат, какао, рукола, чорна кава, чай і, звісно, шоколад - усе це гарні джерела потрібної нашому організму гірчинки.

Не любите броколі? Замініть її іншими хрестоцвітими овочами. Брюссельська або цвітна капуста, кольрабі, курява капуста, а також редька, бруква та редис містять гіркі сполуки глюкозинолати, корисні для здоров’я. Згідно з деякими даними, ці речовини володіють антиканцерогенною дією. Досліджень поки недостатньо, але Національний інститут раку в США уже включає хрестоцвіті до списку тих 5-9 обов’язкових порцій овочів та фруктів на добу, які суттєво знизять ризик виникнення онкологічних захворювань.

Корисна гірчинка може стати гарним приводом урізноманітнити своє меню такими рослинами, як кульбаба чи цикорій. Так, навіть зелень кульбаби можна їсти, а цикорій смакує не лише у вигляді сухого порошку, яким можна замінити каву, а й у формі свіжого листя для салату. І та, й інша рослина багата на вітаміни A, C, K, кальцій, залізо та інулін - пробіотик, що покращує роботу травного тракту.

 Темний шоколад

За гірчинку зеленого чаю відповідають катехіни і поліфеноли, що діють як антиоксиданти та зменшують запалення. Тобто, сприяють гарному самопочуттю і підтримують здоров’я мозку, серцево-судинної системи та щільність кісток. Навіть 1 горнятко зеленого чаю на добу знижує ризик інфаркту та інсульту на 20%.

Гірка на смак шкірка цитрусових містить у собі набагато більше корисних флавоноїдів, ніж м’якоть. Не звикли їсти лимон зі шкіркою? Додайте цедру у будь-яку домашню випічку або заваріть трав’яний чай з сушеною шкіркою від мандаринів.

А тим, хто готовий до сміливих експериментів, можна спробувати китайський гарбуз - один з найбільш гірких продуктів, відомих людині. З традиційним гарбузом він має мало спільного і більше схожий на зморщений огірок. Попри непрезентабельну зовнішність і специфічний смак, плід може похвалитися високим вмістом антиоксидантів та здатністю знижувати рівень цукру у крові.

І нарешті - темний шоколад з високим вмісто какао - про нього точно всі чули. Кілька шматочків якісного шоколаду - найбільш вдалий додаток до чаю.

 Кава



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.