Чи корисні перекуси

Здавалося б, яким чином перекуси можуть сприяти схудненню, особливо, якщо дослідження підтверджують, що споживання більшої кількості калорій загрожує зайвою вагою. Однак, попри те, що надлишок калорій справді не найкращий друг для здорової ваги, проблема може ховатися не у самій звичці перекусів, а у продуктах, які ми для цього обираємо, особливо якщо це калорійна їжа, яка насправді не дає відчуття насичення. Правильні снеки можуть допомогти тримати вагу під контролем, якщо обирати корисні продукти, які забезпечують організм необхідними нутрієнтами та дають відчуття насичення і задоволення.

Давайте дізнаємося, які вони — правильні перекуси, і в чому їх користь.

Корисні снеки

Перекуси запобігають надмірному голоду

Якщо між обідом та вечерею у вас 5 або більше годин, перекус є однозначно корисним. Якщо ви занадто голодні (тобто намагаєтеся дотягнути від обіду до вечері, а між ними досить багато часу), у результаті це загрожує надмірним відчуттям голоду, що часто приводить до переїдання і поспішного споживання їжі, що зменшуючи користь і задоволення.

Якщо перерви між основними трапезами великі, краще подумати про ситний перекус. Він повинен містити білки та/або жири, клітковину. Наприклад, яблуко з 1-2 ст.л. арахісової пасти, ¼ склянки горіхів, 2 скибочки сиру або 50-100 г в’яленого м’яса яловичини чи індички.

Енергетичні кульки

Перекуси допомагають підтримувати стабільний рівень цукру у крові

Корисні снеки можуть сприяти схудненню, стабілізуючи рівень цукру у крові. Запобігаючи надмірному зниженню рівня цукру між прийомами їжі, ви допомагаєте своєму організму більш адекватно реагувати на інсулін. Коли після ситної їжі або великої кількості вуглеводів відбувається стрибок інсуліну, це може сприяти накопиченню жиру більше, ніж якщо їсти регулярно помірними порціями.

Цільнозернові тости з крем-сиром, овочами та фруктами

Перекуси допомагають протриматися до наступного прийому їжі

Снеки не обов’язково призначені для того, щоб добре наїстися, основне їх завдання — запобігти надмірному голоду при наступному споживанні їжі. Багаті на поживні речовини продукти, які містять клітковину та білок, допомагають залишатися не дуже голодними до обіду чи вечері. А якщо ви не відчуваєте звіриний голод, то набагато легше контролювати розмір порції і зробити вибір на користь здорових страв.

Перекусіть яблуком з сиром, натуральним батончиком граноли з горіхами, грецьким йогуртом з ягодами, скибочкою цільнозернового хліба з арахісовою пастою або овочами з хумусом та мигдалем.

Горіхи

Перекуси сприяють спалюванню калорій

Снеки підтримують метаболізм, а тому організм спалює калорії, а не накопичує їх про запас. Головне — замінити продукти з високим вмістом цукру на більш корисні варіанти. Наприклад: рисові хлібці з нежирним вершковим сиром і огірком, домашня гранола, яєчний рулет з індичкою, авокадо, та листям салату, овочі та хумус, смузі з вівсяних пластівців, тощо.

Хумус з овочами

Перекуси запобігають бездумному жуванню

Відчуття голоду між прийомами їжі збільшує спокусу взяти собі щось пожувати, поки ви працюєте, навчаєтеся чи займаєтеся іншими справами. І часто вибір падає на висококалорійні, малопоживні, солодкі снеки. Це погана звичка. Якщо ж запланувати собі перекуси корисними продуктами у визначений час, то це, навпаки, сприятиме гарному самопочуттю і схудненню. Обирайте їжу, багату на білки, ненасичені жири і клітковину — вона допоможе задовольнити голод і забезпечити організм енергією.

Для такої мети гарно підійдуть волоські горіхи, багаті на омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти підтримувати ситість і задоволення від їжі. Також гарним варіантом є варені яйця, оскільки вони містять достатньо білка і багато вітамінів та мінералів у жовтку. Їх легко приготувати та взяти з собою, і доповнити овочами чи фруктами.

Йогурт з ягодами і гранолою

Перекуси забезпечують енергією

Якщо між їжею великі перерви, то це може вплинути на працездатність, адже часто люди відчувають сонливість та втрату сил, коли голодні. Правильні снеки можуть допомогти підтримувати стабільний рівень енергії протягом всього дня. Для цього перекуси повинні бути правильно розподілені між обідом/вечерею або іншими перекусами — для середньостатистичної людини це 3-5 годин. І, знову ж таки, їжа повинна містити відповідний баланс вуглеводів та білків (або жирів), щоб підтримувати рівень енергії та насиченості, а не працювати навпаки.

Снеки-фаворити, які добре справляють і з цим завданням — вже відомі яблуко з арахісовою пастою, хумус з овочами або цільнозерновими хлібцями, а також грецький йогурт з ягодами.

Бананові чіпси

Перекуси допомагають отримати більше поживних речовин

Корисні снеки — відмінний спосіб забезпечити організм більшою кількістю нутрієнтів, що забезпечують злагоджену роботу всього організму. Втім, безперечно це стосується тільки правильно продуманих перекусів. Поєднання фруктів та овочів або цільнозернових продуктів, що містять клітковину, з білками та корисними жирами є виграшним варіантом.

Овочі, фрукти та ягоди

Обирайте правильні снеки

Чи звертали ви увагу, що одна їжа дарує ситість і задоволення, а інша навпаки посилює голод і приводить до сонливості? Якщо перекусити цукерками — це дасть однозначно не настільки ефективний результат, як горіхи і сухофрукти, навіть якщо калорійність порцій буде рівносильною.

Це не означає, що калорії зовсім не мають значення, але це свідчить про те, що якість є набагато важливішою за кількість. Повторіть собі ще раз і запам’ятайте назавжди ідеальну формулу перекусу: білки, жири та клітковина. Ці поживні речовини довше перетравлюються, забезпечуючи відчуття ситості, і є важливими для багатьох процесів в організмі людини.

Зелена квасоля з соусом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.