Які продукти слід додати до раціону, якщо ви захворіли

Сезон застуди і грипу в розпалі, а останніми роками до них додався ще й коронавірус. І хоч від них неможливо захиститися на 100%, є багато способів допомогти своєму організму підготуватися до потенційних небезпек. Насамперед — подбати про імунну систему.

Щоб зміцнити імунітет, слід дотримувати збалансованої різноманітної дієти, займатися спортом, при потребі приймати вітаміни, обмежити споживання алкоголю та добре висипатися. Ці кроки значно допоможуть нашому організму протистояти зовнішнім негативним чинникам, втім, все одно залишається ймовірність підхопити застуду

Якщо так сталося, важливо підтримати організм та прискорити відновлення за допомогою відповідних продуктів. Давайте дізнаємося більше.

Жінка із застудою п'є чай

Кольорові овочі та фрукти

Різноманітні фрукти та овочі можуть допомогти швидше одужати.

Антиоксиданти, такі як флавоноїди, антоціани та каротиноїди, допомагають боротися з вільними радикалами, які завдають шкоди клітинам організму і ставлять під загрозу імунну систему. На щастя, велика кількість цих поживних речовин міститься у різнокольорових плодах. Позаяк, завжди тримайте на кухні овочі та фрукти, щоб не лише зміцнити імунітет, а й допомогти організму у випадку застуди та грипу.

Флавоноїди містяться у таких продуктах, як ягоди, кучерява та інші види капусти, чорний шоколад. Антоціани містяться у ягодах, винограді, гранаті, фініках. Каротиноїди можна знайти у помаранчевих, жовтих та червоних плодах, напркилад, гарбузі, хурмі, моркві, абрикосах.

Фрукти та овочі

Вітамін С

Аскорбінова кислота є ще одним потужним антиоксидантом, який може допомогти імунній системі у захисті від хвороб.

Фактично, вітамін С може допомогти білим кров’яним тільцям утворюватись та рости, а це саме ті клітини, які потрібні організму для боротьби з інфекціями. Окрім того, аскорбінова кислота допомагає боротися з вільними радикалами, подібно до згаданих вище антиоксидантів. Багато хто приймає добавки з вітаміном С, хоча його добову норму можна отримати з різних продуктів.

Насамперед на думку спадають лимони та апельсини, але на цей нутрієнт також є багатими помідори, червоний болгарський перець, інші цитрусові, полуниця, зелені овочі, наприклад, шпинат та зелені боби.

Болгарський перець

Нежирна яловичина

Якщо ви любите м’ясо, корисно мати на кухні нежирну яловичину, щоб підживити організм під час чи після хвороби. Вона містить багато поживних нутрієнтів.

Цинк — мінерал, який допомагає підтримувати імунну систему, а яловичина вважається його багатим джерелом, забезпечуючи майже половину рекомендованої добової норми.

Якщо є ви вегетаріанець чи надаєте перевагу рослинним білкам замість червоного м’яса, отримати порцію цинку можна з бобових, горіхів та насіння, молочних продуктів чи чорного шоколаду.

Паста з яловичиною

Грецький йогурт

Запаси грецького йогурту у холодильнику можуть допомогти організму отримати необхідні поживні речовини.

Це природне джерело нутрієнтів, корисних для імунітету: білок, вітамін B12, селен і цинк. Також, грецький йогурт містить живі активні культури, які діють як хороші бактерії у кишківнику та допомагають у роботі травного тракту — пробіотики.

До того ж, до грецького йогурту завжди можна додати жменю ягід і горіхів, що збагатить його ще більшою кількістю речовин для підтримки імунної системи.

Грецький йогурт з ягодами

Зелений чай

Так, технічно це не їжа, але зелений чай може значно допомогти здоров’ю під час сезону грипу.

Зелений чай містить поліфеноли, які є потужними антиоксидантами, що допомагають боротися з хворобами. Поліфеноли, як правило, активують сигналізацію різних шляхів в імунній системі, коли присутній чужорідний загарбник, щоб допомогти організму відповісти способом, необхідним для боротьби з ним.

Зелений чай

Звісно, в ідеалі потрібно дбати про свій імунітет завчасно, щоб хвороба не застала зненацька. До речі, для цього вищезгадані продукти також дуже добре підходять. А якщо ви раптом підхопили грип та зустуду, забезпечення організму важливим поживними речовинами допоможе пришвидшити процес одужання та відновлення.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.