Чи правда, що коричневі яйця корисніші за білі

Рис, хліб, борошно - деякі продукти здаються кориснішими та більш насиченими нутрієнтами, якщо мають коричневий, а не білий колір. Чи стосується це правило і яєць? Адже серед людей досить поширеною є думка, що яйця з коричневою шкаралупою перевершують білі.

Насправді ж колір шкарлупи жодним чином не впливає на смак, текстуру чи поживність яєць. У чому ж тоді відмінності між білими та коричневими яйцями, окрім кольору? І що насправді потрібно знати про поживність яєць? Давайте дізнаємося.

 

Чим відрізняються білі та коричневі яйця

Це може стати справжньою несподіванкою, але єдина реальна різниця між білими та коричневими яйцями полягає саме у кольорі шкарлупи.

Коричневі яйця несуть породи курей з червоним або коричневим пір’ям. Саме порода курей визначає колір яєчної шкарлупи. Позаяк, все зводиться до типу курки та її генетики.

Колір яєць коливається від білого до коричневого чи з цятками, втім, деякі рідкісні види можуть нести блідо-блакитні або світло-блакитно-зелені яйця.

 

Поширені міфи про колір яєць

Дехто вважає, що коричневі яйця свіжіші або більш натуральні за білі. Втім, це не відповідає дійсності. Порода курей визначає колір яєчної шкарлупи, але не поживність яйця. Незалежно від кольору, усі яйця є багатим джерелом білка, селену, вітаміну А та вітамінів групи B, а також холіну, який підтримує роботу мозку.

Якщо ваша мета - придбати найкорисніші яйця, не слід дивитися на зовнішні фактори. Раціон та умови життя курки можуть розповісти про поживність яєць набагато більше, ніж колір шкарлупи.

 

Чому коричневі яйця можуть бути дорожчі за білі

З точки зору поживності коричневі яйця не варті більшої ціни. То чому ж вони часом дорожчі за білі?

Річ у тому, що породи курей, які несуть коричневі яйця, зазвичай більші і вимагають більше їжі, місця та догляду ніж ті, що несуть білі яйця.

Окрім того, яйця коричневого кольору часто мають дещо більший розмір і зносяться трохи довше. Це тому, що під час формування яйця потрібен додатковий процес, щоб шкарлупа отримала коричневий зовнішній шар. Позаяк, кури, що несуть коричневі яйця, часто також несуть їх менше.

Сукупність усіх цих факторів робить вирощування та утримання курей дорожчим, що і впливає на ціну яєць.

 

Які яйця корисніші

З точки зору здоров’я немає суттєвої різниці між коричневими та білими яйцями. Обидва види містять однакову кількість білка, жиру та інших поживних речовин.

Поживна цінність яйця значною мірою визначається раціоном курки та умовами життя. Позаяк важливо вибирати яйця, які несуть здорові кури, за якими добре доглядають, байдуже якого кольору.

Найкорисніший тип яєць - знесені курми на вільному випасі. Дослідження підтверджують, що такі яйця містять більше омега-3 жирів, вітаміну D і бета-каротину, ніж знесені курми, вирощеними на традиційних кормах. Оскільки перші можуть харчуватися ближче до природного раціону, також вони є щасливішими і здоровішими.

 

Якщо ви шукаєте просте джерело якісних поживних речовин, зробіть яйця регулярною частиною раціону. Вони, незалежно від кольору і походження, є багатим джерелом вітамінів D, E, K, A, омега-3, вітамінів групи B, цинку та холіну. Також яйця містять багато білка, що робить їх просто ідеальним продуктом харчування.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.