Корисні властивості соняшникового насіння

Багато хто з нас любить під фільм або серіал полускати насіння. Чи задумувались ви коли-небудь, який вплив на наш організм має цей продукт? У дитинстві нас часто лякали апендицитом від частого споживання соняшникового насіння. Давайте дізнаємося більше про його користь і шкоду.

Соняшникове насіння

Соняшник та насіння

  • Насіння - це зерна соняшника, що достигають у його гарній, оточеній сонячно-жовтими пелюстками, шляпці.

  • Батьківщиною цієї рослини є Америка. До нас соняшник потрапив у середині 18 століття, але продукт майже одразу знайшов визнання серед населення.

  • Звісно, всі знають про соняшник як про джерело рослинної олії, але у насіння є ще багато корисних властивостей. Соняшниковенасіння містить багато кальцію та магнію, вітаміни групи B і жиророзчинні вітаміни - A, E і D, поліненасичені жирні кислоти, корисні для шкіри та волосся.

  • Соняшникове насіння не лише лускають, а й використовують у приготуванні страв та випічки. Спресованим жомом, який залишився після виробництва олії, годують худобу та підгодовують рибу у штучних водоймах.
  • Найкориснішим є сушене та необроблене зерно, у якому концентруються всі корисні властивості. При чищенні насіння від шкірки та смаженні втрачається частина корисних властивостей - при термічному впливі руйнуються вітаміни та псуються корисні жири, а при тривалому зберіганні чищеного насіння корисні жири окислюються повітрям.

Соняшники

Користь соняшникового насіння для організму

Насіння соняшника - цінний продукт харчування, багатий на рослинні жири і, відповідно, жиророзчинні вітаміни, нестачу яких відчуває кожний третій мешканець нашої країни. Насіння є джерелом вітамінів, що допомагають у боротьбі зі старінням, а також воно знижує рівень холестерину в організмі. Насіння соняшника здатне зменшувати апетит і в деяких дієтах для схуднення його активно використовують в якості перекусів. Також, зерно соняшника забезпечує організм необхідними жирами, що є дуже актуальним у дієтах з обмеженим раціоном.

Соняшникове насіння містить до ¼ об’єму харчового білка, який використовується на різні потреби організму. Ще більше у ньому міститься жирів та вуглеводів, а наявність вітамінів та мінералів робить насіння практично повноцінною стравою. Історії відомий факт про монахиню, яка жила на самоті на острові багато років і харчувалася майже одним насінням.

Всередині насіння соняшника у несмаженому вигляді добре зберігаються необхідні організму мікроелементи - йод та залізо, а також магній, потрібний для стабільної роботи серця та очищення судин від шлаків. Якщо раз на тиждень з’їдати жменю несмаженого насіння, можна ефективно підживити організм вітамінами і мінералами. За рахунок вмісту вітаміну B6 та фолієвої кислоти, насіння є дуже корисним при нервових захворюваннях і порушеннях настрою.

Халва

До речі, соняшникове насіння має також і заспокійливу дію. Позаяк, якщо у вас нервова робота - носіть з собою пакетик насіння.

Окрім того, процес лущення насіння може замінити куріння - багатьох людям за рахунок переходу на насіння вдалося позбутися шкідливої залежності.

Несмажене соняшникове насіння може бути дієвим засобом при ламкості нігтів і волосся завдяки жирним кислотам. Екстракти та часточки насіння соняшника використовують у косметології - вони входять до складу поживних масок, скрабів і кремів для тіла та волосся.

Соус із соняшникового насіння

Негативний вплив соняшникового насіння

Попри очевидну користь, насіння має і багато негативних боків, про які не слід забувати:

  • За рахунок насиченого складу, насіння є досить калорійним: у 100 г чищеного насіння калорій стільки ж, скільки у цілій плитці шоколаду або повноцінному прийомі їжі - борщі та котлеті. Позаяк, споживання цього продукту тими, хто худне (якщо це не передбачено спеціальною дієтою) повинне бути суворо обмеженим.

  • Багато хто споживає смажене соняшниковенасіння. При смаженні втрачається велика кількість корисних речовин, а корисні жири перетворюються у шкідливі або руйнуються.

  • Часто поля з соняшниками знаходяться поблизу автомобільних магістралей, а значить, рослини можуть вбирати у себе токсичні речовини викидів, а також з грунту та добрив, якими обробляють поля. При купівлі насіння поцікавтеся сертифікатом якості, як і для будь-якого продукту харчування.

Хліб із соняшниковим насінням

  • Багато виробників не миє насіння перед смаженням, так як і не миє їх перед споживанням більшість споживачів. А шкірка може містити на собі достатню кількість шкідливих речовин та збудників хвороб. Відомі випадки зараження неприємними інфекціями через насіння.

  • При частому споживанні насіннясоняшника, а саме при лущенні зубами, псується емаль, що приводить до пошкоджень передніх зубів. Вони стають крихкими, сильніше піддаються карієсу і темніють. Позаяк, краще лущити насіння руками.

  • Протипоказаним є соняшниковенасіння і для тих, чия робота пов’язана з голосом. Через олії, що міститься у насіннісоняшника, слизова горла та голосових зв’язок змащується тонким шаром жирової плівки, співати після цього дуже важко, так як і багато говорити. У роті від насіння пересихає та з'являється спрага.

  • Не рекомендовано споживати насіння і людям з проблемами печінки, камінням у жовчному міхурі - воно може викликати напад за рахунок різкої активації відтоку жовчі.

Ще одним неприємним моментом у споживанні насіння може бути те, що багато хто робить це на вулиці, викидаючи лушпиння собі під ноги, сидячи на лавочках у парках чи скверах, внаслідок чого залишається багато сміття.

Чоловік з соняшниковим насінням



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.