Що потрібно знати про чебрець

Останнім часом все більше лікувальних трав і рослин стають частиною повсякденної дієти. Трава чебрецю - одна з них. Лікувальні властивості чебрецю давно вважаються одними з найкорисніших: ця багаторічна трава, яка плодоносить маленькими горішками у вересні, часто використовується і в кулінарії, і у лікувальній косметиці, і в якості ліків від багатьох нездужань. Давайте більше дізнаємося про корисні властивості та протипоказання чебрецю.

Чебрець

Своїми корисними властивостями чебрець завдячує великій кількості дубильних речовин, урсоловій та олеїновій кислотам, а також смолам і жирам, які містяться у траві. У цій рослині також міститься багато вітамінів, зокрема В і С, тому вона вважається одним із найпотужніших антисептиків і дезінфікуючих засобів.

Найпоширенішим лікарським застосуванням чебрецю вважаються препарати проти кашлю - трава і наявні у ній ефірні олії добре допомагають при кашлю, таким чином будучи ліками проти бронхітів, зокрема дитячих, також помітно полегшуючи симптоми і при астмі.

Найпопулярнішою настоянкою чебрецю при бронхітах вважається приготована з 1 ст.л. подрібненої трави, залитої склянкою кип’ятку. Зазвичай така настоянка повинна потомитися під кришкою або у термосі протягом 2 годин, після чого його потрібно зцідити. І дітям, і дорослим рекомендується приймати настоянку по 1 ч.л. декілька разів на день після їди.

Чай з чебрецем

Чебрець також володіє ефективними потогінними властивостями, недарма багато лікарів радять цю рослину при ОРЗ, грипі та закладеному носі. Чай з чебрецем знімає важкість при застуді, допомагає при головному болю, викликаному закладеним носом, полегшує стан при мігренях і в цілому покращує самопочуття хворого. Траву також призначають людям, які страждають безсонням: регулюючи нервову систему, ця цілюща настоянка нормалізує психічний стан.

Користь чебрецю помічена і при розладах травної системи, особливо після важкого та насиченого жирною їжею обіду. Чебрець можна пити протягом декількох днів або один раз - ефект буде помітний у будь-якому разі.

Настоянку чебрецю використовують і зовнішньо при артритах та для лікування ревматизму, а також у вигляді компресів при різноманітних захворюваннях шкіри.

Пучок чебрецю

Окрім корисних властивостей чебрецю необхідно згадати і протипоказання. Як і з будь-якою травою, чебрець може завдати шкоди організму при неправильному споживанні рослини у їжу. Серед основних протипоказань чебрецю та його настоянки - споживання трави при вагітності. Молодим матерям також не рекомендується використовувати настоянку чебрецю у їжу - підвищений вміст ефірних олій може негативно вплинути на молоко та здоров’я дитини. Уникати чебрецю радять і тим, хто має проблеми зі шлунком, печінкою та нирками, у кого спостерігається підвищена кислотність організму, а також людям зі зниженою функцією щитовидної залози.

Щоб трава чебрецю чинила максимально корисну дію, заготовку краще всього робити на початку літа: зазвичай, перші квіти чебрецю, багаті на ефірні олії, з’являються уже на початку червня. Зазвичай рослину сушать у сухому і темному місці пучками, підвішеними головками донизу.

Горщики з чебрецем і травами

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.