Що потрібно знати про оливкову олію

Олива - національне дерево греків - росте у Середземномор’ї та Малій Азії. Отримувати олію з цих плодів почали ще в середині 4 століття до нашої ери, про що свідчать знайдені на території сучасного Криту амфори для зберігання оливкової олії. Більшу частину оливкової олії сьогодні виробляють Іспанія та Італія, хоча в магазинах можна знайти і грецьку, а також сирійську і навіть марокканську олію. Уявити собі сучасну кухню більшості країн без цього інгредієнту неможливо, а для середземноморської дієти оливкова олія взагалі є одним із китів, на яких вона тримається.

Давайте дізнаємося, як правильно читати етикетки оливкової олії та яким сортам слід надати перевагу.

Оливкова олія

Що представляє собою оливкова олія

Оливкова олія - результат віджиму плодів оливи. Ця технологія по своїй суті не змінюється вже близько 6 тисяч років. Плоди оливи спочатку чавлять, потім отриману масу повільно перемішують, після чого витискають олію. Віджим традиційно відбувався на різноманітних пресах, але зараз в основному використовуються центрифуги. Звісно, нові технології роблять набагато якісніший продукт, але принцип залишається незмінним.

Оливки у руках

Як вибирати олію в магазині та читати етикетку

Спершу зверніть увагу на країну-виробника. Краще всього вибирати іспанську олію. Оливкова олія - національний продукт Греції, Італії та Іспанії. Саме остання країна виробляє майже 50% всієї оливкової олії у світі. 

Бажано, щоб упаковка була непрозорою, у такому випадку більше шансів, що продукт не змінився під час транспортування. Також, добре, якщо олія буде не в жерстяній банці, оскільки така упаковка сильно нагрівається на кухні. На це також слід звернути увагу при виборі.

На етикетці продукту слід шукати декілька важливих позначень. Краще вибирати тільки Extra Virgin, тобто нерафіновану олію вищої якості. Це повинен бути холодний віджим - cold extraction - така олія не піддається жодній термічній обробці і зберігає максимум корисних речовин. Також, якщо використовується ранній збір оливок - early harvest - це дає більш інтенсивний смак. Усі ці параметри повинні бути вказані на упаковці олії.

Пляшки з оливковою олією

Як підібрати більш підходящу олію до страви

Не вся оливкова олія добре підходить для нагрівання. Відповідальні виробники завжди вказують, яку з олій можна використовувати для гарячих страв, а яку краще використовувати холодною. Позаяк, часто цю інформацію також можна знайти на етикетці або в описанні продукту.

При цьому, якщо ви використовувати одну олію для всього, можна знайти і таку, яка однаково добре підходить і для холодних, і для гарячих страв. Загалом олію з сильним, активним смаком краще використовувати для простих салатів, а для складних холодних страв - продукт з більш збалансованим смаком, наприклад.

Приготування з оливковою олією

Як правильно зберігати оливкову олію вдома

Дуже просто - уникайте нагрівання і потрапляння прямого сонячного проміння на упаковку. Зазвичай, олія у хорошій, захищеній від світла упаковці зберігається не більше 2 років. Якщо упаковка або правила зберігання оливкової олії порушені, цей термін зменшується.

Хліб і оливкова олія

Яку цінову категорію обрати

Ціни у магазині на оливкову олію дуже різні. Золота середина, звісно ж, є - використовуйте найкращу оливкову олію, яку зможете знайти за розумною для вас ціною. Хороший лайфхак - зверніть увагу на великі об’єми упаковки - ціна у такому випадку буде нижчою. Наприклад, спеціально для ресторанів часто випускають олію з bag-in-box об’ємом 5 літрів. Для середньостатистичної родини цього вистачить на рік.

Оливкова олія та оливки

Чи може бути мікс оливкової та соняшникової олій в одній пляшці

У Європі є дуже серйозна відповідальність за продаж рослинної, соєвої або рапсової олії під виглядом оливкової. Окремо хороша соняшникова олія - це чудовий варіант для своїх цілей. Втім, вестися на маркетинг, і купувати сумнівну суміш не слід.

Оливкова олія

Читаємо етикетку

 

  • Virgin - натуральна олія, отримана з використанням тільки фізичних методів без хімічного очищення.

 

  • Refined - рафінована олія, яка була очищена із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку і вмісту кислот. Вважається більш низькою за якістю.

  • Pomace olive oil - макухова олія, отримана з макухи із використанням хімічних розчинників і під впливом температури.

Пляшки з оливковою олією

Сорти оливкової олії

Міжнародна рада з оливок - International Olive Council - міжнародна організація, яка займається питаннями, пов’язаними з оливковою олією та оливками, виділяє наступні сорти:

  • Extra-virgin olive oil - натуральна олія з кислотністю не більше 0,8%.

  • Virgin olive oil - натуральна олія з кислотністю не більше 2%.

  • Pure olive oil (або просто Olive oil) - суміш очищеної та натуральної олії.

  • Olive oil - суміш натуральної та очищеної олії з кислотністю не більше 1,5% і вираженим запахом.

  • Olive-pomace oil - очищена макухова олія.

  • Lampante oil - оливкова олія, не призначена для споживання у їжу.

Пляшка оливкової олії у руках



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.