Що треба знати про суперфуди

Кожний з нас чув про суперфуди як про щось корисне. Мимоволі складається враження, що це щось особливе, заморське та дороге. Втім, насправді величезну кількість доступних продуктів можна назвати суперфудами. Наприклад, буряк, шпинат, чорниця. Не існує чіткого наукового визначення, що таке суперфуд, це швидше маркетинговий хід. Так називають продукти з максимальним вмістом вітамінів, мінералів та інших корисних для нашого організму речовин. Суперфуди багаті на білок, клітковину, антиоксиданти, корисні жири.

Чіа-пудинг

  • Кокосова олія - одне з найкращих джерел жирних насичених кислот. Окрім того, вона багата на кальцій, фосфор, а також вітаміни А, С і Е, які зберігають красу та молодість. Олія кокосу стає рідкою та прозорою при нагріванні до 26 градусів і вище. Суперфуд підвищує рівень хорошого холестерину та знижує рівень поганого, зменшує ймовірність розвитку захворювань судин і серця.

  • Вітграс - сік із зелених паростків пшениці, зміцнює імунітет, виводить з організму токсини та важкі метали. Це справжній еліксир молодості: продукт сповільнює процес старіння, робить шкіру та волосся здоровими і гарними. 30 мл вітграсу зранку натщесерце забезпечують прилив сил і бадьорості не менше, ніж звична кава.

  • Один середній батат містить 4 г клітковини, 2 г білка і велику кількість вітаміну С, у ньому також багато вітаміну А (бета-каротин), який зміцнює імунітет та допомагає організму відновлювати шкіру та інші тканини організму. Споживання солодкої картоплі сприяє більш ефективній роботі мозку та нервових клітин. Використовуйте цей продукт замість традиційної картоплі, щоб приготувати пюре або запекти.

Батат

  • Наявні у броколі каротиноїди допомагають організму у боротьбі з токсичними речовинами. Броколі - це єдиний зелений овоч з високим вмістом сульфорафану, а сульфорафан виводить канцерогенні хімічні речовини з організму. Робимо висновки.

  • Із авокадо можна приготувати аво-майонез, корисні цукерки і навіть морозиво. Улюблений суперфуд зожників багатий на мононенасичені жирні кислоти, зокрема олеїнову кислоту, яка бореться з запальними процесами та знижує поганий холестерин. Регулярне споживання авокадо знижує ризик розвитку метаболічного синдрому, а значить діабету та серцево-судинних захворювань, у 2 рази.

  • Спіруліну вважають чи не панацеєю, але це зовсім не так. Навіть у багатій на вітаміни, мінерали та протеїни водорості є свої протипоказання. Наприклад, споживання продукту небажане при аутоімунних захворюваннях. Якраз через його потужну імуностимулюючу дію, коли і так імунна система бореться сама з собою. Проте спіруліна знижує тиск крові. Це викликане збільшення виробництва оксиду азоту. Він допомагає кровоносним судинам розслаблятися та розширюватися.

Спіруліна

  • Будь-яка ферментована їжа корисна для травлення. Тут стане у нагоді звичайна квашена капуста. У продукті високий вміст клітковини, лактокислі бактерії полегшують травлення їжі, а вміст вітаміну С у 20 разів більший, ніж у свіжій капусті. Однак при синдромі надмірного росту бактерій і грибів у кишечнику цей суперфуд може завдати шкоди, даючи їжу не лише корисним бактеріям, а й патогенним.

  • Імбир прискорює травлення, переміщуючи їжу зі шлунку до верхнього відділу кишечника. Його часто радять вагітним жінкам, які страждають від токсикозу. Чай або вода з імбирем полегшують стан нудоти. Окрім того, імбир посилює наші когнітивні здібності та володіє протираковими властивостями.

  • Насіння льону - це справжній слов’янський суперфуд. Воно містить вітаміни А та Е, які необхідні для молодості шкіри, а також поліненасичені жирні кислоти Омега-3, які потрібні для правильного жирового балансу, зниження рівня холестерину та правильного функціонування серцево-судинної системи. Насіння льону, так же як і насіння чіа, всотує рідину, розбухає та чинить позитивний вплив на травний тракт. Також продукт є джерелом клітковини, активізує роботу кишечника. Насіння льону слід обережно споживати при загостренні коліту, холециститу, панкреатиту, при камінні у жовчному та сечовому міхурах, оскільки воно володіє сильною сечогінною дією.

Насіння льону

  • Насіння коноплі - ще один низькокалорійний продукт, у 30 г якого міститься 10 г білка, 15 г жирних кислот, включаючи збалансований комплекс Омега-3 і Омега-6 кислот, і всього 2 г вуглеводів, більша частина яких - клітковина. Харчове насіння коноплі не містить фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню корисних мінералів: кальцій, залізо, магній, калій, фосфор, цинк.

  • В аюрведичній медицині прийнято вважати, що споживання куркуми очищує чакри та покращує енергетичний обмін. Куркума має високу концентрацію антиоксиданту куркуміну, це робить її продуктом з противірусними та протизапальними властивостями. Один із найсмачніших напоїв з куркумою - це Golden milk, у якому куркума, кардамон і мелений корінь імбиру заварені кокосовим молоком.

  • Одна порція мигдалевого молока містить 50% рекомендованої добової норми вітаміну Е, корисного для здоров’я шкіри. Продукт також корисний для профілактики зниження зору, зміцнення кісток, регулювання рівня цукру у крові, підтримки здоров’я серця та рівня артеріального тиску. Мигдалеве молоко можна додавати у каші наприкінці варіння, у чай або каву, це чудова база для будь-якого смузі, а також його можна використовувати як основу для пудинга або морозива, у якості заміни звичайному молоку у випічці.

Мигдалеве молоко

  • Часник допомагає у профілактиці застуд, оскільки має у складі алліцин - дуже важлива сполука, яка володіє актибактеріальними, противірусними, протигрибковими та антиоксидантними властивостями. Особливо корисним є чорний часник, який ферментується протягом тривалого часу при певній температурі. Це традиційна корейська страва. Їсти такий суперфуд можна навіть перед роботою або побаченням, різкого запаху у ньому немає.

  • Мака - схожий на редьку коренеплід. З нього роблять зручний у застосуванні порошок. У багатого на мінерали, вітаміни та амінокислотипродукту є дивовижна властивість - він по-різному впливає на чоловічий та жіночий організми, вирівнює гормональний фон і діє як афродизіак. Мака допомагає жінкам пережити менопаузу, а чоловікам - зниження потенції. Також цей суперфуд активно застосовують спортсмени замість синтетичних стероїдів, оскільки мака містить багато білка та сприяє росту м’язової маси.

  • Із кокосової олії роблять МСТ олію - улюблений продукт адептів кето-дієти. Цей суперфуд ще називають жиром для стрункості. МСТ олія зовсім не має запаху кокосу, завжди залишається у рідкому стані та включає в себе середньоланцюгові жирні кислоти, які легко засвоюються організмом та одразу направляються безпосередньо в печінку, де метаболізуються у кетони, що є головним джерелом енергії при кето-дієті. Якщо змішати олію з кавою виходить паливо для мозку, яке миттєво дає заряд енергії та відчуття ясності голови. А відчуття ситості залишається надовго.

Кокосова МСТ олія

  • Аналог такої кави можна зробити і з японським чаєм матча. Прихильники подрібненого у порошок листя зеленого чаю впевнені, що одне горнятко матчі дає стільки ж користі для організму, скільки й 10 горняток звичайної сенчі. Матча - джерело антиоксидантів, вітамінів і клітковини. У поєднанні з МСТ олією продукт прискорює метаболізм та підвищує фізичну витривалість.

  • Гуарана (порошок з південноамериканської ліани) - чудова альтернатива каві. Вона допомагає зберегти кислотно-лужний баланс і менше подразнює слизові оболонки травного тракту. А ефект бадьорості зберігається до 8 годин. Зазвичай достатньо 1 ч.л. гуарани, щоб залишатися бадьорим і сконцентрованим протягом всього дня. Гуаранін сприяє швидкому гідролізу ліпідів (жирів) і загалом прискорює процеси обміну. Також цей суперфуд знижує апетит. Ця властивість пов’язана з високою концентрацією кофеїну і танінів, які трохи пригнічують відчуття голоду.

  • Більшість суперфудів - рослини. Однак серед них є й продукти тваринного походження. Наприклад, в ікрі риби, дикому лососі, печінці тварин або печінці тріски також відмічається високий вміст мікро- і макроелементів.

  • Ягоди годжі містять 18 амінокислот, завдяки котрим є чудовим джерелом білка. Ця ситна (309 ккал на 100 г продукту) закуска знижує відчуття голоду, підвищує імунітет та покращує стан нервової системи.

Ягоди годжі

Ось чудовий рецепт для сніданку із суперфудів з ягодами годжі: на ніч залийте суміш з насіння чіа, льону, коноплі та ягід годжі кокосовим молоком. Зранку ретельно перемішайте та насолоджуйтесь ситним, корисним і насиченим поживними речовинами сніданком.

Чіа-пудинг з ягодами годжі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.