Корисні властивості цикорію

Цикорій - назва цієї рослини, ймовірно, відома багатьом прихильникам кави, адже саме його називають основним замінником улюбленого напою. Цикорій, як і кава, бадьорить, та й за смаком є досить подібним. Однак, цикорій вважається більш корисним: він рятує від безсоння, сприяє очищенню печінки та відтоку жовчі, а також розширює судини та знижує артеріальний тиск.

Давайте дізнаємося більше про те, у чому ж основна користь цикорію, кому його можна і не можна пити, а також, як правильно його готувати та споживати, щоб він приніс здоров’ю користь, а не шкоду.

Напій та гілочки цикорію

Корисні властивості цикорію

У 100 г цикорію міститься всього 73 ккал, отже він є досить низькокалорійним. Вуглеводів у 100 г цикорію - 17 г, причому значна частина з них представлена у вигляді харчових волокон, а білків - 1,5 г. Окрім того, цикорій багатий на вітаміни та мінерали, такі як вітамін B6, аскорбінова кислота, калій, кальцій, марганець.

Настоянки з цикорію можна застосовувати при застуді, ангіні, зубному болю, оскільки рослина володіє потужним протизапальним ефектом. Також, цикорій стимулює процеси обміну, нормалізує рівень холестерину, а також стабілізує артеріальний тиск, завдяки тому, що має здатність розширювати судини.

Квіти цикорію

Чи кращий цикорій за каву

Одна з основних переваг цикорію порівняно з кавою: відсутність кофеїну. Позаяк, напій з нього буде корисний усім, хто хоче зменшити споживання кофеїну або хто має протипоказання за станом здоров’я. Не слід забувати, що у будь-якому випадку надлишок кофеїну загрожує безсонням, тривожністю та дратівливістю.

Також, споживання цикорію сприяє покращенню травлення, зниженню рівня цукру у крові.

Цикорій - хороше джерело харчових волокон, зокрема інуліну. Його споживання має позитивний вплив на вагу. Окрім того, клітковина є необхідною для корисної мікрофлори кишківника, покращує перистальтику та сприяє профілактиці закрепів. Споживання напою з цикорію допомагає кращому жовчовиділенню, що є також дуже корисним для травної системи. Також, є свідчення про покращення вуглеводного обміну при споживання інуліну: таким чином, він сприяє зниженню рівня цукру у крові та зниженню інсулінорезистентності.

Приготування напою з цикорію

Ще одна корисна властивість цикорію, якою не може похвалитися кава - зменшення хронічного запалення в організмі. Запалення - це захисна реакція нашого організму, однак хронічне запалення може завдати значної шкоди та поглибити протікання таких захворювань, як цукровий діабет, хвороби серцево-судинної системи, а також деяких інших. Деякі дослідження показують, що у випадку зниження хронічного запалення регулярне споживання цикорію може відіграти не останню роль.

Позаяк, цикорій може стати чудової альтернативою каві. Напій має не лише приємний смак, а й володіє корисними для організму властивостями.

Порошок цикорію

Протипоказання щодо споживання цикорію

Як у будь-який інший продукт, цикорій не є абсолютним ідеалом. У деяких людей може виникати алергічна реація при споживання напою, у даному випадку мова йде про індивідуальну непереносимість продукту.

Окрім того, надмірне споживання цикорію може викликати печію та стимулювати апетит, що, в свою чергу, може привести до збільшення ваги і навіть ожиріння. Також, цикорій протипоказаний усім, хто страждає на загострення виразки шлунку та дванадцятипалої кишки.

Ще одна заборона щодо споживання напою - варикоз і геморой, оскільки цикорій володіє здатністю розширювати судини, а при таких захворюваннях це швидше мінус, ніж плюс.

Напій і порошок цикорію

Як приготувати цикорій

Якщо ви купуєте готовий порошок цикорію у магазинах, то приготувати з нього так званий кавовий напій дуже просто - достатньо залити потрібну кількість кип’ятком і дати трохи настоятися.

Я якщо ви збираєте корені цикорію самостійно, то перед споживанням їх потрібно обов’язково підсушити в духовці до золотисто-коричневого кольору і характерного кавового аромату. Після чого дати охолонути та подрібнити у кавомолці. Зберігати мелений цикорій потрібно у герметичному посуді.

Горнятко цикорію



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.