Що потрібно знати про білий хліб

Як часто ви задумувалися про те, що відбувається з тілом, коли ви їсте канапку із білого хліба з шинкою та сиром. Чи коли ви смажите тост, щоб з’їсти на сніданок? Чи коли намащуєте білу булочку маслом і джемом?

Останнім часом можна все частіше почути, що білий хліб є шкідливим, але наскільки все серйозно? Давайте дізнаємося більше.

Різні види хліба

Стрибки рівня цукру у крові

Білий хліб належить до продуктів з високим вмістом вуглеводів. Насправді, проблема полягає не стільки в тому, що він містить вуглеводи, як у тому, що він майже не містить нічого іншого. Згідно з даними, опублікованими в журналі Diabetes Care, білий хліб має глікемічний індекс 75, при максимальному показнику 100 для чистої глюкози. Глікемічний індекс — це міра того, наскільки різко та чи інша їжа здатна підвищувати рівень цукру у крові. Для порівняння, цільнозерновий хліб має ГІ 53, а продукти з високим вмістом клітковини, наприклад, нут — 28.

Згідно з даними Гарварду, регулярні стрибки рівня цукру у крові внаслідок споживання продуктів з високим глікемічним індексом збільшують ризик діабету 2 типу, захворювань серця та ожиріння.

Тости з маслом

Зайва вага

Підтверджено, що споживання великої кількості продуктів з високим ГІ, наприклад, хліба, приводить до збільшення ваги та підвищення ризику діабету. Тоді як раціон, що містить менше продуктів з високим глікемічним індексом і більше якісних складних вуглеводів, навпаки сприяє зменшенню маси тіла та стабільному метаболізму глюкози та інсуліну.

Тісто для білого хліба

Втрата концентрації

Не можете зосередитися на тому, що написано у статті, чи постійно забуваєте купити сіль додому? Проблема може бути у ранковому тості. Згідно з дослідженням Journal of Alzheimer's Disease, серед 1230 осіб віком від 70 до 89 років, ті, хто споживав найбільше продуктів, багатих на прості вуглеводи, напркилад, білий хліб, мали майже вдвічі більшу ймовірність розвитку когнітивних розладів чи деменції порівняно з тими, хто споживав менше вуглеводів.

Половинки хліба

Відчуття голоду

Жодних корисних жирів, білка чи клітковини? Жодної ситості. Білий хліб не містить корисних мікроелементів, які вимикають гормони голоду, через що може захотітися їсти ще більше, щоб задовольнити апетит.

Дослідження, опубліковане в журналі Appetite, показало, що учасники, які їли білий хліб, споживали на 500 ккал більше під час наступного прийому їжі, порівняно з тими, хто їв цільнозерновий хліб. Для порівняння, можемо розглянути ще одне дослідження, яке визначило, наскільки їжа може викликати відчуття задоволення після її споживання. Білий хліб був базовим показником 100%, в той час яйця отримали 150%, яблука — 197, а вівсяна каша — 209%.

Тости з сиром на грилі

Необхідні поживні речовини

Втім, білий хліб не є аж настільки поганим. Попри те,що  він є високоочищеним та позбавленим багатьох природних нутрієнтів, у деяких видах хліба можна знайти невелику кількість вітамінів та мінералів, наприклад, залізо, фолієву кислоту, рибофлавін, тіамін, ніацин, часом кальцій. Головне — не покладатися на білий хліб як на основне джерело їх отримання. Переконайтеся, що ваш раціон є збалансованим та насиченим корисними продуктами, і тоді пару шматочків білого хліба не стануть проблемою.

Біле борошно



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.