Корисні властивості батату

Хтось називає батат гібридом картоплі та гарбуза, а деякі гурмани стверджують, що помаранчевий овоч відрізняється особливим ароматом, який нагадує запах каштанів. Втім, попри зростаючу популярність батату, мало хто знає, що він насправді не є родичем картоплі і має особливу структуру будови та корисні властивості. Наприклад, за кількістю бета-каротину батат переважає моркву, а саме ця речовина перетворюється у вітамін A - один з головних мікроелементів для функціонування репродуктивної та імунної систем. Давайте дізнаємося більше фактів про яскравий коренеплід, страви з якого ідеально підходять для осінньо-зимового меню та покращують здоров’я.

Запечений батат

Походження батату

Батат, або солодка картопля - це коренеплід, батьківщиною якого вважають Перу і Колумбію. До речі, назва овочу запозичена з індійської мови і перекладається не інакше, як “солодка картопля”. Саме тому довгий час була поширеною думка, що рослина є родичем однієї з найпопулярніших овочевих культур у світі. Наприклад, ацтеки споживали батат не тільки у печеному, а й у смаженому та вареному вигляді, як сучасне людство споживає картоплю. На сьогодні відомі 27 сортів індійського овочу, серед яких є екземпляри жовтого, білого, і навіть фіолетового кольорів. Не можна не згадати і той факт, що в ресторанній індустрії популярність батату тільки набирає обертів: окрім унікального смаку та низької калорійності, страви з солодкої картоплі є дуже гарними, що тільки підвищує зацікавленість гурманів зі всього світу.

Різні види солодкої картоплі

Батат допомагає худнути та виводити токсини

Дієтологи запевняють, що батат підходить для схуднення і його слід додати до раціону тим, хто страждає від підвищеного рівня цукру у крові. Завдяки низькому глікемічному індексу та калорійності (86 ккал у 100 г) овоч сприяє боротьбі з зайвою вагою, а високий вміст клітковини сприяє прискоренню метаболізму та виведенню токсинів з організму.

Печений батат з м'ясом та овочами

Солодка картопля має антидепресантні властивості

Батат - унікальне джерело калію, мінералу, який відповідає за утворення так званих гормонів радості і допомагає підтримувати бадьорість, концентрацію та енергійність. Ідеальним варіантом стане суп-пюре з батату двічі на тиждень. Це допоможе зменшити втому, нормалізувати сон та підтримати імунітет.

Суп-пюре з батату

Батат покращує стан шкіри, волосся та нігтів

Завдяки вмісту вітаміну A і його взаємодії з рецепторами клітин шкіри, в організмі збільшується кількість колагену, що приводить до покращення щільності шкіри, підвищення еластичності та розгладження зморшок. Що стосується волосся, то споживання батату сприяє прискоренню його росту та зміцненню.

Фарширований батат

Солодка картопля є дієвою при гормональних порушеннях

Коренеплоди містять жіночі фітогормони (прогестерон і естроген), які позитивно впливають на функціонування репродуктивної системи та нормалізують роботу нервової системи. Спеціалісти рекомендують споживати батат тим жінкам, хто хоче нормалізувати цикл і налагодити роботу статевих гормонів.

Смажені кола батату

Батат знижує тиск

Індійський овоч характеризується високим вмістом вітамінів групи B, які сприяють нормалізації тиску. Також, солодка картопля багата вітамін С, а значить, є ефективним антиоксидантом та виводить шлаки з організму. Спеціалісти рекомендують споживати батат зранку - пау шматочків овочу буде ідеальним доповненням до яйця-пашот і зернового хліба.

Печені кубики батату

Чи можна їсти батат при діабеті

Овоч можна споживати людям, які страждають на діабет. Глікемічний індекс батату є набагато нижчим, ніж картоплі, позаяк він сприяє нормалізації рівня цукру у крові.

Каррі з батату

Чи можна варити батат

Так, овоч можна варити. Перед варінням солодку картоплю потрібно добре помити і нарізати. Варити коренеплід слід від 20 до 40 хвилин (залежно від величини та способу приготування). Чистити батат можна як до, так і після варіння. Також, коренеплоди можна смажити, запікати, або навіть споживати сирим.

Пиріг з бататом

Який батат на смак 

Варений батат на смак солодкавий, як злегка підморожена картопля солодких сортів. А сирий коренеплід на смак нагадує моркву.

Салат з бататом

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.