Їсти чи не їсти: найпоширеніші міфи про їжу

Для багатьох харчування - предмет постійної рефлексії. Впевненість у тому, що одні продукти небезпечні та шкідливі, а інші - корисні та необхідні нав’язується виробниками, а іноді це просто інформація, яку ми засвоїли від батьків. Давайте розглянемо наступні міфи про їжу та спростуємо їх.

Кава

Кава не може сильно підвищити артеріальний тиск

Так, під впливом кофеїну наш організм виробляє адреналін, від чого підвищується тиск. Однак таке ж підняття тиску можна зафіксувати після сварки з другом або дівчиною (хлопцем). Споживання розумної кількості кофеїну - близько 300 мг на добу - ніяк не вплине на здоров’я. Більше того, кава знижує ризики виникнення меланоми, раку грудей, хвороб Альцгеймера, Паркінсона та деменції.

Кава не позбавляє від похмілля і не витвережує

Можливо, кава допоможе відчути себе трохи більш бадьорим, але похмілля не усуне точно. Якщо ж ви трохи перебрали, то і тут кава не стане вашим рятівним колом. Як показало дослідження американських психологів, кава проганяє сон, але сп’яніння не усуває. Більше того, люди, які після алкоголю випили каву, можуть хибно відчути себе компетентними у небезпечних ситуаціях. Наприклад, сісти за кермо у нетверезому стані.

Еспресо - не найбільш кофеїновий напій

Багато хто чомусь переконаний (можливо через концентрований смак), що в еспресо більше всього кофеїну. Насправді вміст кофеїну в лате, капучіно та еспресо однаковий і залежить тільки від сорту самої кави.

У витоків цього міфу стоїть рекламна кампанія фірми Postum, яка ще у 1895 році придумала ніби-то здорову альтернативу каві і вигляді напою з обсмаженої пшениці та висівок з додаванням меляси та мальтодекстрину. Для просування своєї продукції компанія вирішила навісити на нормальну каву ярлик шкідливого для здоров’я продукту.

Дітям можна пити каву

Особлива увага у рекламній кампанії Postum приділялася здоров’ю дітей, які, за ствердженням маркетологів, через споживання кави ставали нервовими, дратівливими та переставали рости.

Насправді, помірне споживання напою не приносить жодної шкоди здоров’ю.

Чашка кави

Хліб

Чорний хліб не корисніший за білий

Багато хто впевнений, що вироби з білого борошна суворо протипоказані всім, хто хоче схуднути: їм слід зробити вибір на користь випічки з житнього борошна. Однак калорійність чорної та білої буханки хліба майже однакові, а тому набрати вагу можна, налягаючи на будь-який сорт хліба. Головна відмінність - у борошні. Чорний хліб випікається з житнього борошна, у ньому міститься більше харчових волокон, тому він більш корисний з точки зору обміну речовин. З іншого боку, пшеничний хліб більш пористий і легше перетравлюється, тому при деяких захворюваннях травного тракту краще споживати у їжу саме його.

У хлібі є корисні речовини

Впевненість у тому, що він містить виключно пусті калорії - дуже стійкий міф. Насправді, якщо ви відмовляєтесь від хліба, то позбавляєте організм вітамінів В1, В2, В6, В9, харчових волокон, мінералів, нестача яких провокує появу сухості та запалень на шкірі. Окрім того, у хлібі міститься клітковина, яка чудово регулює роботу кишечника. А, наприклад, у хлібі з восьми злаків присутні солі кальцію, фосфор, залізо, калій та інші елементи, від наявності котрих залежить робота серцево-судинної системи і навіть склад крові. У хлібі з висівками наявний вітамін РР, необхідний для профілактики атеросклерозу.

Хліб

Фрукти

Фрукти не пригнічують апетит

Солодкі фрукти сприяють підвищенню рівня глюкози у крові, на що підшлункова залоза реагує більшим викидом інсуліну, який повинен швидко утилізувати глюкозу. Але протягом певного часу рівень інсуліну все ще залишається підвищеним, що і викликає гостре почуття голоду.

Ананас не спалює жири

Один із найпоширеніших міфів - про здатність ананасу спалювати жири. У соку ананасу дійсно міститься фермент бромелайн, і він справді сприяє розщепленню, але не жирів, а білків: на жири він не чинить жодного впливу.

Від фруктів можна набрати вагу

Фрукти багаті на фруктозу і багато з них досить калорійні. Насправді фруктоза не забезпечує відчуття насичення, тому ми, будучи повністю впевнені, що худнемо, можемо непомітно набирати калорії. Таким чином, надмірне споживання фруктів може легко перетворитися у зайві кілограми.

Ананас

Молоко

Молоко є однаково корисним для всіх

“В організмі дорослої людини цей продукт не засвоюється, оскільки у ньому присутні водночас білки, жири та вуглеводи”, - мабуть, ви чули подібне, чи не так? Насправді усі речовини чудово засвоюються в організмі. На непереносимість молочних продуктів страждають до 75% людей.

Молочні продукти - не краще джерело кальцію

Так, у молочних продуктах містяться вітамін D і кальцій, але щоб отримати добову норму кальцію, потрібно щодня з’їдати кілограм домашнього сиру. Якщо ви не готові до такого, то майте на увазі, що у насінні кунжуту, мигдалі та твердих сирах кальцію набагато більше.

Склянка молока

Яйця

Яйця не підвищують рівень холестерину

Останні дослідження довели, що холестерин у їжі не викликає підвищення рівня холестерину у крові. На рівень холестерину у крові впливають насичені жири та трансжири. У яйцях міститься дуже мало насичених жирів (близько 1,5 г жиру в одному крупному яйці), а трансжирів немає зовсім.

Навпаки, яйця містять “корисний” холестерин і не викликають ризику серцевих захворювань. Окрім того, у їх складі знаходиться величезна кількість антиоксидантів.

Яйця

Цукор

Тростинний цукор не корисніший за білий

Коричневий цукор - це все-таки цукор, і він містить усе ті ж калорії: у ньому міститься 97% сахарози, а його калорійність становить майже 387 ккал на 100 г. Так, у ньому є корисні мікроелементи, але їх вміст досить незначний.

Цукор не провокує цукровий діабет

Реальна причина діабету - нестача або навіть повна відсутність в організмі інсуліну, гормону, який допомагає цукру з крові надходити у клітини. Цукром не слід зловживати, але зовсім з інших причин - він досить калорійний.

Цукор

Сіль

Сіль - це не біла смерть

Так, у великих кількостях сіль шкідлива для організму. Однак при її надлишку змінюється будова кровоносних судин, а сама сіль забезпечує важливі фізіологічні процеси в організмі і є одним із основних компонентів для утворення еритроцитів.

Морська сіль навряд чи краща за кухарську

Мінералів у ній не так вже й багато: щоб спожити їх у необхідних для нашого організму кількостях, потрібно з’їсти вагон солі. Окрім того, у процесі випарювання, очищення та сушіння з неї практично повністю зникає йод.

Сіль

А про міфи про їжу, нав'язані нам рекламними кампаніями, розкаже стаття - https://harchi.info/articles/reklamni-mify-pro-produkty-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.