Корисні властивості бананів

Банани є одними з найпопулярніших свіжих фруктів. І це гарна новина, оскільки плоди є доступними цілий рік, смачними, поживними та мають багато переваг для здоров’я. Давайте дізнаємося більше.

Банани

Банани багаті на поживні речовини

Часто можна почути, що ягоди та цитрусові містять найбільше нутрієнтів. Втім, один банан середнього розміру має 110 ккал, 30 г вуглеводів і 3 г клітковини.

Банани є багатим джерелом вітаміну B6, один плід забезпечує близько 25% від добової потреби. А також 10% рекомендованої норми калію, вітаміну С і марганцю.

Ці фрукти не містять жиру, холестерину та солі, що робить їх корисною складовою будь-якої здорової дієти.

Банани містять багато біологічно активних сполук, як стверджує Food Quality and Safety, зокрема каротиноїди та флавоноїди, які мають багато переваг — від підтримки зору до зниження ризику серцевих захворювань і деяких видів раку.

Банановий хліб

Банани підходять для дієти

Як ми вже знаємо один банан середнього розміру має 110 ккал, 30 г вуглеводів і 3 г клітковини.

Клітковина допомагає пригальмувати травлення, допомагаючи контролювати голод. Також, банани містять стійких крохмаль — тип вуглеводів, який є пребіотиком: покращує травлення та допомагає довше відчувати ситість. Чим зеленіший банан, тим більше стійкого крохмалю міститься у ньому.

Численні дослідження підтверджують, що стійкий крохмаль допомагає покращити рівень глюкози у крові, підвищує рівень гормонів, що сприяють насиченню і знижує ризик хронічних захворювань.

Також, є дані, що відчуття запахів певної їжі, коли ви голодні, може обманути мозок у змусити думати, що вже поїли і ситі. Одним із таких продуктів є банани. Можете спробувати наступного разу понюхати банановий аромат, щоб зменшити апетит.

Тост з арахісовою пастою і бананом

Банани знижують тиск

Середній плід містить 422 мг калію, і не містить натрію (солі). Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації, споживання продуктів, багатих на калій, зокрема, бананів, може допомогти контролювати високий тиск. Калій допомагає нейтралізувати вплив солі на організм, зокрема на підвищення тиску.

Різноманітні дослідження свідчать про те, що люди, які дотримуються дієти, багатої на продукти з калієм, менше схильні до високого тиску і мають менший ризик інсульту.

Дорослій людині потрібно 4700 мг калію на день, тому середні банан забезпечує близько 10% добової потреби.

Фламбе з бананів

Банани мають протимікробні властивості

В інтернеті можна знайти багато дезінформації про те, як захиститися від вірусів та бактерій, у тому числі за допомогою бананів. І хоч це не є абсолютною правдою, такі заяви мають під собою деякі підстави. Річ у тім, що банани містять специфічні білки, які мають антимікробні та противірусні властивості. Багато біологічно активних сполук у фруктах, зокрема ферулова кислота, лупеол і лептин, також відомі завдяки своїй антимікробній активності.

У стародавній медицині банани таки використовували для лікування різних інфекцій, від діареї до таких вірусів, як вітряна віспа і кір. Також, плоди є джерелом вітаміну B6, який допомагає зміцнити імунну систему. У загальному результаті 1 банан на день є гарним варіантом для підтримки здоров’я.

Заморожені банани в шоколаді

Банани покращують настрій

Фрукти містять поживні речовини, які мають позитивний вплив на настрій. Зокрема вітамін B6 допомагає підвищити рівень нейромедіаторів серотоніну та дофаміну, які сприяють гарному самопочуттю.  

Деякі дослідження вказують на те, що банани є одним з небагатьох продуктів-попередників триптофану, який підвищує рівень серотоніну в мозку. Дослідження, опубліковане в Psychotherapy and Psychosomatics, пов’язує низький рівень вітаміну B6 у крові з підвищеним ризиком депресії. Оскільки далеко не всі люди отримують достатньо цього вітаміну зі свого раціону, регулярне споживання бананів може допомогти отримати більше позитиву.

Оладки з банану



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.