Корисні властивості грецьких горіхів

Давно відомо, що горіхи є дуже корисними: вони багаті на вітаміни, мінеральні речовини, ненасичені жирні кислоти омега-3. Втім, чим саме вони корисні для організму? Несподіваний факт: волоські горіхи переважають цитрусові фрукти за вмістом вітаміну С у 50 разів. І це далеко не всі унікальні властивості горіха.

Миска грецьких горіхів

Волоські горіхи можна споживати як у якості перекусу, так і у складі різних страв та кондитерських виробів. Але всі, хто любить перекусити корисним горіхом, повинні пам’ятати, що саме грецькі горіхи є одними з найбільш калорійних. У 100 г продукту міститься понад 650 ккал. Втім, при помірному споживанні горіхів користь, безперечно, переважає калорійність.

Давньогрецький історик Геродот стверджував, що правителі Давнього Вавилону забороняли звичайним людям їсти волоські горіхи. Тих, хто насмілився ослухатись, невідворотно чекала смертна кара. Вельможі мотивували це тим, що грецький горіх позитивно впливає на розумову діяльність, що простолюдинам не потрібно. Волоський горіх, який навіть за формою нагадує людський мозок відрізняється від інших горіхів високим вмістом поліненасичених жирних кислот, які є таким необхідними для розумової активності. Не лише школярам та студентам корисно споживати грецькі горіхи. Настоянка з білих горіхових перетинок здатна усунути сильне нервове напруження та стрес.

Існує думка, що найкориснішими є молоді зелені горіхи, тільки зібрані з дерева. Частка правди тут є, але не повною мірою. Молоді горіхи містять вітаміни C, B1, B2, PP, каротин і хінони, але склад зрілих волоських горіхів є значно багатшим. У них містяться не лише вітаміни C, B1, B2, PP,  каротин, а й дубильні речовини, хінони та жирні олії (лінолева, ліноленова, олеїнова, пальмітинова кислоти), клітковина, солі заліза та кобальта.

Банка грецьких горіхів

Попри високий вміст жирів, грецькі горіхи допомагають знизити рівень холестерину у крові. Завдяки цій корисній властивості лікарі рекомендують волоські горіхи та олію у якості профілактики та лікування атеросклерозу, авітамінозу, нестачі заліза, серцево-судинних захворювань, захворювань печінки та порушення обміну речовин.

Не тільки плоди грецького горіха є корисними. У медицині широко застосовуються відвари та настоянки з листя, бруньок дерев, і, звісно, олія грецького горіха. Остання є чудовим поживним продуктом у період відновлення після перенесених захворювань та операцій. До складу олії також входять ненасичені жирні кислоти, вітаміни (рекордна концентрація вітаміну E), макро- та мікроелементи (цинк, мідь, йод, кальцій, магній, залізо, фосфор, кобальт), біологічно активні речовини.

Олію волоського горіха рекомендовано споживати при хронічних артритах, хронічних колітах, лікуванні виразкових захворювань кишківника та шлунку, наносити на місця опіків та ран.

Олія грецького горіха

У похилому віці олія грецького горіха є незамінною. Вона може допомогти людям, які страждають на гіпертонію, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, діабет. Олія грецького горіха ефективно захищає організм від дії канцерогенних речовин. Вона підвищує стійкість організму до радіаційного випромінювання, виводить з організму радіонукліди.

Грецькі горіхи покращують роботу кишківника. Наявний у горіхах білок допомагає нормалізувати мікрофлору у шлунку, що позбавляє від проблеми закрепів та дисбактеріозу. Це є досить безпечним засобом і підходить навіть для вагітних та молодих мам.

Корисні властивості олії волоського горіха знайшли застосування у косметології, вона входить до складу масок, скрабів, кремів і рекомендована для чутливої та подразненої шкіри обличчя. Також, олія сприяє покращенню та закріпленню засмаги. Олію призначають пацієнтам для лікування псоріазу, екземи, фурункульозу, варикозного розширення вен.

Горіховий тарт

Грецький горіх - ефективний засіб для відновлення чоловічої сили. Олія та плоди волоського горіху посилюють кровообіг в області тазу. Для профілактики проблем із потенцією лікарі рекомендують споживати горіхи з медом. Більше того, горіхова олія є потужним афродизіаком.

Важливо пам’ятати, що грецький горіх та олія володіють не лише корисними властивостями, а й протипоказаннями. Яка небезпека у грецьких горіхах? Людям, що страждають на алергією не лише на горіхи, а й на білок, слід бути дуже уважними при споживанні волоських горіхів. У особливо важких випадках їх споживання може викликати навіть анафілактичний шок.

Помилковою є думка, що горіхи - найкращий перекус під час дієти для схуднення. Грецькі горіхи не рекомендовані людям з проблемами ожиріння, особливо обережно їх потрібно споживати і при діабеті I та II типу. Навіть здоровим людям не слід зловживати горіхами. При переїданні у ротовій порожнині можуть утворитися запалення піднебінних мигдалин та подразнення слизової. Небезпечними для споживання є старі темні горіхи: швидше всього, у них починає вироблятися отруйний фермент, який є вкрай шкідливим для здоров’я.

Грецькі горіхи

Що буде, якщо їсти грецькі горіхи щодня

Помірне споживання у їжу волоських горіхів щодня сприяє зниженню ваги, нормалізації травлення, покращенню стану шкіри та гарному настрою.

Скільки грецьких горіхів потрібно споживати на добу

Добова норма волоських горіхів - 90 г. Це приблизно 10-12 штук.

Скільки горіхів можна їсти на дієті

Дієтологи рекомендують їсти 30 г горіхів на добу. Це приблизно жменя будь-яких горіхів у чищеному вигляді.

Карамелізовані грецькі горіхи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.