Що відбувається з організмом, коли ми їмо білий рис

Не дарма рис є одним із найпоширеніших зернових у світі. Цей продукт є дуже універсальним і може використовуватись для приготування безлічі страв і створення різних смаків. Окрім того, є багато різновидів рису — понад 120 000. Рис становить ⅕ від загальної кількості калорій, споживаних у всьому світі. Але наскільки білий рис є корисним?

Білий рис є одним з найпопулярніших видів зерна. Це очищений продукт, тобто він був подрібнений для видалення зовнішньої оболонки, шарів висівок та зародків. Попри свою поширеність, білий рис зазвичай має не найкращу репутацію через спосіб обробки, особливо у порівнянні з його поживним цільнозерновим родичем — коричневим. Можливо, ви не раз чули, що білий рис описують як поганий вуглевод чи джерело пустих калорій. Та чи слід повністю відмовлятися від продукту?

Давайте дізнаємося більше, скільки користі та шкоди можна отримати від споживання білого рису.

Білий рис, приготований на парі

Клітковина та поживні речовини

Однією з причин, чому білий рис має таку сумнівну репутацію є те, що його часто порівнюють з менш обробленим братом — коричневим. Хоч це і правда, у білому рисі міститься вдвічі менше клітковини, ніж у коричневому, але продукт досі забезпечує організм клітковиною та іншими поживними речовинами.

У 100 г білого рису міститься майже 1 г клітковини. Це не так багато, але краще, ніж нічого. Також, продукт містить такі вітаміни та мінерали, як цинк, селен, ніацин, фолацин, фосфор та вітамін В6.

Різотто з зеленим горошком

Більше енергії

Білий рис є джерелом вуглеводів, які є основним джерелом палива для тіла. Окрім того, він містить вітаміни групи B, які також допомагають підтримувати рівень енергії.

Згідно із дослідженням, усі вітаміни групи B, за винятком фолієвої кислоти, приймають участь принаймні в одному (якщо не більше) етапі системи виробництва енергії всередині клітини. Позаяк важливо отримати достатню кількість різних вітамінів групи B для забезпечення організму енергією. Недостатня кількість нутрієнтів буде обмежувати виробництво енергії організмом, що потенційно може мати вплив на метаболізм та загальний стан здоров’я.

Бургер з булочками із рису

Зміцнення кісток

Виявляється, що регулярне споживання білого рису може покращити здоров’я кісток.

Мабуть, ні для кого не стане новиною, що кальцій і вітамін D є важливими поживними речовинами для здоров’я кісток. Але є ще один, менш відомий та не менш важливий елемент — марганець — і він міститься у рисі.

Суп з рисом і куркою

Збільшення ризику діабету 2 типу

Одне дослідження за участі 39 000 чоловіків і понад 157 000 жінок, виявило, що споживання більше 5 порцій білого рису на тиждень підвищує ризик діабету 2 типу. Воно ж виявило, що споживання більшої кількості коричневого рису навпаки пов’язане з потенційним зниженням ризику діабету 2 типу.

Каррі з рису та гарбуза

Миш’як

Миш’як є речовиною, яка при потраплянні в організм у великих кількостях може привести до деяких неприємних наслідків. У рисі виявлено миш’як, позаяк споживаючи зерно, ви також отримуєте певну кількість цього елементу.

Попри те, що у білому рисі менше миш’яку, ніж в коричневому, все одно важливо не споживати його забагато та поєднувати з іншим зерном. У такому випадку вам навряд чи загрожує негативний вплив на здоров’я. Спеціалісти радять спробувати амарант, кіноа, булгур і фарро. Також, рівень миш’яку змінюється, залежно від того, де був вирощений рис.

Рисові булочки бао

Збільшення ризику метаболічного синдрому

Деякі дослідження пов’язують споживання білого рису з ризиком розвитку метаболічного синдрому.

Метаболічний синдром — це сукупність станів, які виникають разом, збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань , інсульту та діабету 2 типу. Ці стани включають надлишок жиру в організмі навколо талії, підвищення тиску та аномальний рівень холестерину чи тригліцеридів.

Інше дослідження показало, що ті, хто споживав найбільше білого рису, мали на 30% вищий ризик метаболічного синдрому. Позаяк, якщо ви і так маєте підвищений ризик або наявність будь-якого з цих захворювань, краще замінити білий рис на щось інше.

Рис з креветками та овочами

Усе добре в міру

Якщо ви дотримуєтесь різноманітної збалансованої дієти, немає потреби повністю відмовлятися від білого рису. Цей вуглевод може бути простим та доступним способом отримати дозу поживних речовин та енергії. Однак важливо споживати продукт у помірних кількостях та збалансувати тижневий раціон порціями іншого цільного зерна.

Рисовий пудинг з джемом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.