Що потрібно знати про часник

Часник - продукт, який надійно закріпився у житті людини. Його користь для здоров’я не викликає сумнівів, мабуть, ні в кого. За відсутності протипоказань споживати його у їжу в якості профілактики ГРЗ та ГРВІ радять навіть лікарі. Що важливо, у сушеному вигляді або при термічній обробці цей продукт зберігає більшість вітамінів та мікроелементів. Давайте дізнаємося про часник більше цікавого.

Часник

  • Батьківщина часнику достовірно не встановлена, відомо лише те, що першими у їжу споживати його почали китайці. Від них продукт потрапив спочатку у Єгипет, де прийшовся до смаку навіть фараонам, а потім відправився у Давню Грецію та Рим. Саме з Візантії часник потрапив у слов’янські країни - його завезли серед іншого торговці прянощами. І тут цей продукт став надзвичайно популярним. Створювались навіть спеціальні городи для вирощування часнику з лікарською метою.

  • Часник - унікальний лікарський засіб, подарований нам природою. Річ у тім, що в ньому міститься антибіотик натурального походження алліцин, який бореться з бактеріями та підвищує захисні функції імунної системи. Також алліцин володіє потужною антиоксидантною дією та нейтралізує вільні радикали, здатні провокувати розвиток онкологічних захворювань та запальних процесів. Однак для профілактики захворювань часник краще їсти у сирому вигляді, оскільки при нагріванні алліцин, хоч і повільно, та все ж руйнується.

  • Численні дослідження показують, що люди, які регулярно споживають у їжу часник, менш вразливі до захворювань серцево-судинної системи. Окрім того, цей продукт є незамінним для тих, хто страждає від підвищеного холестерину. Завдяки його регулярному споживанню рівень холестерину знижується на 10-15%. Втім, це ще не все: часник допомагає виводити важкі метали з організму, покращує стан шкіри та кісток, володіє антипаразитарною властивістю, перешкоджає утворенню тромбів і підвищує працездатність - загалом, не продукт, а диво якесь.

Печений часник

  • Які ж ще речовини, що входять до складу часнику, роблять його унікальним? У продукті міститься величезна кількість вітаміну С, вітаміни групи B, провітамін A, рослинний білок, полісахариди та корисні жири, такі цінні речовини, як тіамін, рибофлавін і нікотинова кислота та цілий набір мікроелементів (загалом 17 різних), серед яких германій (міститься лише у часнику), йод, кальцій, молібден, мідь, магній, селен і багато інших.

  • Окрім однозначної користі для здоров’я, часник є природним підсилювачем смаку. Щоб погасити активний смак самого часнику, є декілька простих способів. Нарізаний часник потрібно довести до кипіння у невеликій кількості молока, це дозволить уникнути різкого запаху. Можна посмажити тонко нарізаний часник у вершковому маслі на маленькому вогні - вийдуть часникові чіпси. А ще можна збити блендером ошпарений кип’ятком часник з рослинною олією та отриману олію додавати у різні страви - виходить дуже смачно. Також є чорний, так званий ферментований, часник. Він практично не має смаку та запаху, тільки легкий карамельний післясмак, позаяк може використовуватись навіть у десертах.

Часник

Готуємо маринований часник з агрусом і виноградом

  • Часник (скільки влізе у банки).

  • Агрус або виноград без кісточок.

  • 1 л води.

  • 2 ст.л. без гірки солі.

  • 2 ч.л. без гірки цукру.

  • 200 мл 9% оцту.

Чищення часнику

Часник промийте, відріжте кореневі частини і почистіть. Агрус промийте, при бажанні видаліть хвостики (якщо вибрали виноград, просто промийте).

Стерилізуйте 0,5 л банки та викладіть у них часник, пустоти засипте ягодами агрусу або винограду, залийте банки чистим кип’ятком і дайте постояти хв 10. Потім злийте рідину - вона більше не знадобиться.

Зваріть розсіл: у воду додайте сіль і цукор, дайте закипіти та акуратно влийте оцет. Залийте банки з часником та ягодами киплячим розсолом і акуратно закатайте.

Банки переверніть, накрийте чимось теплим та дочекайтесь вистигання. Споживати у їжу часник можна через місяць, а краще через 50-60 днів.

Маринований часник



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.