Чому слід відмовитися від цукру

Цукор є дуже шкідливим для здоров’я - він викликає у 5 разів сильніше звикання, ніж кокаїн, і є настільки ж небезпечнішим для життя. Втім, цукор ніде не заборонений, хоч поза очі і називається білою смертю. Багато хто вважатиме це визначення перебільшенням, але це швидше гірка правда, ніж вдалий вислів.

Сьогодні існує більше 8 000 наукових робіт, які досліджують шкоду цукру для здоров’я. Та частіше ми недооцінюємо масштаб загрози і час від часу тішимо себе мигдалевим круасаном у доповнення до горнятка улюбленої кави. А часом і зовсім не помічаємо небезпеку. Чи знаєте ви, що в одному горнятку імбирного лате міститься добова доза цукру - 24 г при рекомендованій нормі у 25 г.

Результатом надмірного захоплення солодощами може стати не лише кілька зайвих сантиметрів на талії, а й проблеми зі шкірою, карієс, захворювання серця, запальні процеси в організмі та ризик розвитку цукрового діабету. Відомо, що цукор прискорює старіння клітин, а його негативний вплив на печінку можна порівняти з регулярним споживанням алкоголю. Якщо цього не достатньо, до вашої уваги ще кілька вагомих причин, щоб відмовитися від десерту.

Кубики цукру

Позитивні зміни у роботі мозку

Відомо, що цукровий діабет є одним з основних факторів ризику розвитку деменції у похилому віці. Але прихильникам солодкого у будь-якому випадку слід бути обережнішими. Згідно з даними професора Пола Крейна з Вашингтонського університету ризик втрати пам’яті пов’язаний не з діабетом, а з підвищеним рівнем глюкози у крові. Хочете зберегти ясний розум до глибокої старості - відмовтеся від цукру вже зараз.

У лютому 2020 року вчені з університету Маккуорі (Сідней) виявили, що незбалансоване харчування з великим вмістом жирів і цукру може вплинути на когнітивні функції мозку у будь-якому віці. В експерименті прийняли участь 110 здорових людей у віці 20-23 років. Протягом тижня вони харчувалися готовими сніданками і фастфудом. У фіналі експерименту всі учасники показали більш низькі результати у тестах на пам’ять порівняно з контрольною групою. Провідний дослідник доктор Стівенсон наголошує, що така дієта може привести до помітних порушень розумових здібностей, які також підривають контроль над апетитом та сприяють переїданню.

Капкейки

Покращення якості сну

Низький вміст у раціоні клітковини та велика кількість цукру пов’язані з погіршенням якості сну та частими пробудженнями посеред ночі. Позаяк, перш ніж купувати снодійне, спробуйте переглянути свої харчові звички. Можливо, причина безсоння ховається у непомірній любові до ванільних еклерів?

Прості вуглеводи дають різкий викид енергії та готують організм до підвищеної активності, а це зовсім не те, що потрібно вночі. Як стверджує Шарлотта Уоттс, авторка книги Good Mood Food, цукор витрачає багато магнію, який є необхідним для здорового сну. Краще відмовитись ввечері від солодощів на користь продуктів з високим вмістом триптофану (сочевиця, птиця, кисломолочний сир, горіхи). І пам'ятайте: чим менше ви надієтеся на цукор і кофеїн для підтримки енергії протягом дня, тим міцнішим буде ваш сон вночі.

Льодяники у банці

Зміцнення імунітету

Важко повірити, але часто саме надмірна любов до десертів, а зовсім не прохолодна погода чи нестача вітаміну С, є основною причиною тривалих сезонних застуд. Науково доведено, що надлишок цукру пригнічує роботу лейкоцитів - білих кров’яних тілець, які відповідають за здатність організму протистояти хворобам. Усього 100 г цукру знижують активність лейкоцитів на 40%. Це може вимкнути імунну систему на 4-5 годин. Зміцнити імунітет допомагають антиоксиданти - вітамін E, бета-каротин, селен, мідь, цинк. Позаяк, наступного разу, коли захочеться чогось солодкого, замість десерту краще з’їжте хурму, абрикос, шматочок дині чи стиглий інжир.

Донати

Зниження ризику розвитку захворювань серця та раку

Згідно з масштабним дослідженням, проведеним Центром з контролю та профілактики захворювань в Атланті, дієта з високим вмістом цукру збільшує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Річ у тім, що солодкі страви та напої сприяють підвищенню артеріального тиску. До того ж, солодощі мають руйнівний вплив на печінку.

Незбалансоване харчування - основна причина так званої неалкогольної жирової хвороби печінки, а любов до тістечок або солодкої газованої води тільки погіршує стан. Якщо не змінити раціон, захворювання може привести до цирозу чи раку. Важливо пам’ятати: якщо крім десертів, ви регулярно їсте фрукти та овочі, ризик все рівно зберігається. Тобто, недостатньо просто додати пару яблук до свого щоденного раціону. Важливо зменшити кількість цукру до допустимих норм.

Шоколадне печиво

Більше енергії та спокій

Багато хто гадає, що солодкий перекус - може, і не найкорисніший, проте найбільш ефективний та швидкий спосіб підзарядитися протягом дня. Насправді ж, прості вуглеводи переробляються організмом досить швидко, тому і прилив енергії буде дуже короткочасним. За різким стрибком глюкози слідує настільки ж різкий спад, який часто супроводжується тимчасовим зниженням когнітивних функцій, відчуттям втоми та погіршенням настрою.

Встановлено, що протягом години після споживання простих цукрів концентрація уваги знижується, а втома - зростає. Якщо такі перепади відбуваються регулярно, вони розхитують нервову систему: людина стає більш дратівливою та агресивною. При відмові від солодкого, рівень глюкози у крові стабілізується. А значить, й емоційний стан стає більш стійким, а настрій більше не скаче від відчуття натхнення та енергійності до стану, близького до вичавленого лимону, кілька разів на день.

Солодкі коктейлі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.