Що потрібно знати про кокос

Кокосові горіхи вже ніхто не вважає екзотикою. Практично у будь-якому супермаркеті можна купити не тільки самі кокоси, а й кокосову олію, молоко, воду, цукор, борошно і стружку - для кондитерських експериментів. А все тому, що, по-перше, кокоси неважко вирощувати в умовах тропіків, а по-друге, харчової цінності цього дару природи позаздрить будь-який фрукт. Один кокос може легко забезпечити добову дозу необхідних поживних речовин, оскільки неймовірно багатий на вітаміни, клітковину, мінерали і при цьому містить мало калорій.

На прилавках можна зустріти 2 різновиди кокосових горіхів: молодий зелений (або зі шкіркою білого кольору, якщо зелену оболонку попередньо видалили) і стиглий кокос з характерною мохнатою шкарлупою. У недостиглих більше води і желеподібної м’якоті, тоді як серцевина стиглих плодів містить менше рідини, м’якоть твердне. Користі достатньо і в тих, і в інших - давайте більше дізнаємось про те, чим корисний кокос.

Кокоси

Втамовує спрагу і забезпечує корисний раціон

Зелені кокоси, які містять більше вологи - незамінні джерела електролітів, що відповідають за якісну гідратацію організму для підтримання м’язів і нервів. Після інтенсивного тренування є сенс пити кокосову, а не просту воду, яка, окрім всього іншого, містить багато ферментів, мало калорій і вуглеводів, покращує травлення і розганяє метаболізм. Окрім того, цитокінін, один з елементів у складі цього напою, володіє потужними антиканцерогенними та омолоджувальними властивостями.

М’якоть кокосу багата на антиоксиданти, корисні жири, у ній багато аскорбінової кислоти, вітамінів групи В, рослинного білка і корисних мінералів. Цинк і селен підтримують стабільну роботу щитовидної залози, залізо є необхідним для виробництва еритроцитів, магній підтримує електролітний баланс, калій піклується про нервову функцію, а мідь знижує ризик серцево-судинних захворювань і остеопорозу (коли кістки стають крихкими).

Кокосова вода

Постачає хороші жири та допомагає позбутися зайвої ваги

Якщо бути відвертими, щодо користі кокосових жирів ще ведуться суперечки серед вчених, але можна впевнено сказати: купуючи кокосову олію першого холодного віджиму, ви обираєте правильний продукт. Необроблену, нерафіновану олія отримують зі стиглих кокосових горіхів з твердою м’якоттю.

Хоча кокосова олія є насиченим жиром, вона відрізняється від висококалорійного жиру з довгим ланцюгом. Молекула жирної кислоти складається з довгого ланцюга, який містить 16, 18 або більше атомів вуглецю, до кожного з яких приєднані 2 атоми водню. Види насичених кислот відрізняються за довжиною ланцюга, класифікуючись на короткі, середні, довгі та дуже довгі. Кокосова олія містить жирні кислоти середнього ланцюга - каприлову, деканову та лауринову.

Вплив насичених жирів на організм, порівняно з ненасиченими, не такий корисний, втім, немає доказів, що вони абсолютно шкідливі. Навпаки, вчені вважають, що насичені жирні кислоти середнього ланцюга є корисними для профілактики захворювань серця. Разом з тим, кислоти у складі кокосової олії сприяють покращенню метаболізму, балансу травного тракту і спалюванню внутрішнього жиру, перетворюючи його безпосередньо на енергію, що утримує цей продукт у топ-листі прихильників кето-дієти.

Ще однією перевагою кокосової олії є те, що вона стабільніша за інші (наприклад, оливкову або соняшникову) - тобто не змінює складу при нагріванні, а значить, не утворює шкідливих канцерогенів.

Кокоси на тарілці

Покращує стан шкіри

Кокосова олія здавна вважається унікальним еліксиром краси, здатним покращити стан шкіри та волосся. Багато брендів випускають доглядові засоби на її основі або хоча б з екзотичним ароматом тропічних плодів. Щоб оцінити переваги кокосу у харчуванні та зволоженні шкіри, не обов’язково купувати крем - якісна олія першого віджиму, призначена для кулінарії, чудово справляється також з роллю косметичного продукту.

Кокосова олія також забезпечує зволожувальну терапію шкіри, схильної до акне. Лауринова кислота допомагає впоратись із запаленнями чутливого епідермісу, створюючи натуральний антисептичний бар’єр, утримуючи вологу.

Кокосова олія

Головні переваги кокосу

  • Підтримує роботу імунної системи як противірусний, антибактеріальний, притигрибковий та антипаразитарний засіб.

  • Забезпечує природне джерело швидкої енергії, покращуючи фізичні та спортивні результати.

  • Покращує травлення та засвоєння поживних речовин, вітамінів і мінералів.

  • Стабілізує секрецію інсуліну та стримує симптоми діабету.

  • Допомагає видаленню вільних радикалів, які викликають передчасне старіння і дегенеративні захворювання.

Кокос і кокосова олія

  • Знижує ризик серцево-судинних захворювань, підвищуючи рівень хорошого холестерину (ліпопротеїнів високої щільності).

  • Відновлює і підтримує функцію щитовидної залози.

  • Захищає від захворювань нирок і сечового міхура.

  • Сприяє боротьбі з зайвою вагою.

  • Підтримує здоров’я шкіри та волосся, забезпечує захист від сонця.

Кокос

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.