Корисні властивості яблук

Яблуні - найбільш родючі дерева, вчені нарахували понад 10 000 сортів яблук. Окрім того, що яблука є популярним фруктом, адже їх вирощують на всіх континентах, це ще й ключовий елемент в літературі. У Біблії, давньогрецьких легендах, фольклорі незмінно присутнє яблуко. У чому ж таємниця всесвітньої любові до яблук? Давайте з’ясуємо, кому рекомендовано їсти цей соковитий фрукт, а головне, у яких кількостях, щоб він приніс організму тільки користь і не став яблуком розбрату.

Яблука

У нашій країні за попитом, вартістю та доступністю яблука - фрукт №1. Клімат сприяє високим врожаям та появі нових сортів яблук.

Склад яблука є унікальним, цей фрукт містить до 90% води та близько 20% корисних речовин. У яблуках корисно все, позаяк, мають рацію ті, хто їсть фрукт цілим. М’якоть багата на клітковину, органічні кислоти (яблучну, лимонну, винну, хлорогенову), мікроелементи (калій, фосфор, магній, натрій, сірку, алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, мідь, молібден, нікель, фтор, хром і цинк) та вітаміни А (на 50% більше, ніж в апельсинах), B1, B3, C. Шкірка яблук містить флавоноїди, а насіння - до 15% жирної олії.

Корисні властивості яблук краще зберігаються у недавно зірваних фруктах, ніж у тих, які довго зберігалися для продажу. Чим довше яблука зберігаються, тим менше у них залишається корисних вітамінів. Краще споживати яблука у свіжому вигляді або перетертими на крупній тертці, оскільки фрукти містять речовини, здатні окислювати вітамін С. Термічна обробка знищує ці речовини, що знижує рівень аскорбінової кислоти. Лікувальними властивостями володіють не надто привабливі на вигляд плоди. У магазинах та на базарах краще вибирати маленькі дикі яблука, ніж крупні фрукти з глянцевим блиском. Яблука зеленого кольору вважаються найбільш цілющими. Наявна у них клітковина довго засвоюється організмом і надовго позбавляє від голоду.

Навіть листя яблуні корисне, у них міститься та сама аскорбінова кислота. Із молодого сушеного листя яблуні заварюються ароматний чай. Його рекомендують пити при захворюваннях бронхів, дихальної системи та залишковому кашлі, а також у якості заспокійливої антидепресивної настоянки.

Тарілка з яблуками

Кислоти, що входять до складу яблук, у комплексі з дубильними речовинами зупиняють процеси бродіння у кишечнику, усувають ознаки метеоризму, здуття живота, сприяють природному очищенню та відновленню кишківника. Цю властивість яблук особливо люблять вагітні жінки. Кислий смак фруктів знімає неприємні напади токсикозу на ранніх термінах, під час вагітності та після народження. А пектин, що входить до складу яблук, діє як легкий та абсолютно безпечний проносний засіб.

Науково доведено, що яблука містять речовини, які зупиняють ріст ракових клітин у кишківнику та печінці. При проблемах з кишківником лікарі рекомендують щодня з'їдати пару яблук натщесерце.

Свіжі яблука викликають посилене виділення шлункового соку. Після ситного обіду рекомендовано з’їсти декілька скибочок яблука, щоб організму легше було перетравити значну кількість їжі.

Зелені яблука

Більшість сортів яблук володіє кислим смаком. Саме кислі яблука, багаті на вітамін С, є найбільш корисними. Такі яблука позитивно впливають на імунну систему, зміцнюють стінки судин, зменшують їх проникність для токсинів, знімають набряки, сприяють швидкому відновленню сил після захворювання.

Свіжий яблучний сік приписують пацієнтам при захворюваннях жовчного міхура. Натуральний сік володіє м’якою сечогінною дією та допомагає попередити сечокам’яну хворобу та холецистити. Необхідно робити сік перед кожним прийомом їжі і споживати по склянці за 15-30 хвилин до їжі.

Соковиті яблука загалом чинять на організм загальнозміцнюючу та бадьорливу дію, усувають захворювання нервового характеру. Регулярне споживання у їжу свіжих яблук допомагає знизити кількість холестерину у крові на третину. Яблука також позитивно впливають на стан людини при низькому тиску крові.

Скибочки яблук у карамелі

І, зрештою, важко знайти дієту, яка не містить у своєму раціоні харчування яблука. Дієтологи рекомендують споживати свіжі яблука, адже у 100 г цього фрукту міститься не більше 50 ккал. Продукт практично позбавлений жирів, хоча й має у своєму складі вуглеводи. Печені яблука (без додавання цукру та меду) також практично некалорійні (близько 70 ккал у 100 г), а ось у 100 г сушених яблук калорій вже в 4 рази більше. Сухофрукти під час схуднення краще жорстко обмежити.

При всіх очевидних корисних властивостях яблук є й протипоказання до споживання фруктів. Яблучна дієта ефективно спалює жир, але груба клітковина, що входить до складу яблук, може викликати загострення колітів та спровокувати порушення роботи травного тракту. При гастриті та виразці дванадцятипалої кишки подібні способи швидко позбутися зайвої ваги можуть мати негативні наслідки.

Також, уважно слід ставитись до споживання яблучних кісточок. Насіння містить глікозид амигдаліну, який у шлунку рощеплюється з виділенням синильної кислоти, потужної отрути. Безпечно їсти не більше 5-6 зерняток на добу.

Жінка їсть яблуко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.